
Mungkin ada benarnya pandangan sesetengah pihak supaya Suruhanjaya DiRaja yang bakal ditubuhkan oleh kerajaan UMNO dan Barisan Nasional perlulah benar-benar "bersih dan telus". Kita tidak mahu nanti, senario yang sama terus berlaku. Suruhanjaya DiRaja perlulah menyatakan kebenaran biarpun pahit untuk ditelan. Ini kerana kes kematian mendiang Teoh Beng Hock kini menjadi perbualan hangat dikalangan rakyat, bahkan masih lagi menjadi misteri yang belum terjawab. Biarpun pihak polis sudah mengadakan siasatan mereka, namun rakyat masih sangsi dengan apa yang dilakukan. Ini kerana, kreadibiliti pasukan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) itu sendiri sebenarnya masih dipertikaikan oleh sebahagian besar rakyat Malaysia. Malah terdapat banyak kepincangan dan penyelewengan yang berlaku dalam agensi itu selama ini, masih belum dapat diselesaikan. Banyak kes-kes jenayah yang tidak berpenghujung seperti kes pembunuhan dan penculikan Adik Nurin Jazlin, Adik Sharlinie, Adik Asmawi dan ramai lagi yang masih menjadi tandatanya. Sehingga ke hari ini, tidak ada mana-mana penjenayah terbabit yang ditangkap dan didakwa melakukan kesalahan tersebut. Sama juga dengan kes pembunuhan peragawati terkenal Noritta Shamsuddin dulu. Biarpun kes itu berprofail tinggi, namun "ending" siasatan polis mendapati "terdapat dua lembaga msiteri" yang melakukan pembunuhan tersebut. Keputusan itu menyebabkan tertuduh Haniff Basree akhirnya dibebaskan, sedangkan penjenayah sebenarnya masih belum ditangkap atau didakwa sehingga ke hari ini. Bukankah ini menimbulkan keraguan dikalangan rakyat?
Kes Teoh, Siasatan Biarlah Ada Penghujungnya
Banyak lagi sebenarnya kekeliruan yang berlaku. Malah, polis di Malaysia dilihat lebih "berselera" untuk mencengkam pengaruh politik parti pembangkang sebenarnya. Mereka akan bertindap "cepat, pantas dan adil" jika terdapat mana-mana laporan yang dibuat berkenaan salah laku pemimpin pembangkang. Tetapi mereka akan "menikus dan terkedu" bila ada laporan yang melibatkan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional. Inilah masalahnya yang menyebabkan rakyat hilang keyakinan terhadap sebahagian besar anggota polis. Bukan semuanya begitu, namun takdir sudah menentukan bahawa mereka terpaksa melakukan tugasan yang diamanahkan oleh "Boss" hatta terpaksa melakukan kekerasan terhadap kaum keluarga dan saudara mara mereka sendiri. Sejarah ini sukar untuk dilupakan. Maka itulah, bila terwujudnya satu Suruhanjaya Bebas bagi menyiasat kes-kes tertentu, rakyat amatlah mengharapkan ianya bersifat adil dan telus sepenuhnya. Tidak ada unsur-unsur ugutan dan kekangan daripada pihak berkenaan. Bahkan Suruhanjaya DiRaja yang bakal menyiasat kes Teoh Beng Hock ini juga diharap tidak hanya menfokuskan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semata-mata. Malah mereka juga harus melakukan siasatan kepada pihak polis, yang sehingga kini masih melakukan siasatan kes Teoh itu sebagai "kematian mengejut". Soalnya, kenapa istilah itu digunakan sedangkan banyak kemusykilan yang sepatutnya dihuraikan oleh mereka.
Suruhajaya DiRaja Jangan Jadi Orang Suruhan
Sususlan dari itu, rakyat juga amatlah berharap agar Suruhanjaya DiRaja yang bakal ditubuhkan itu tidak seperti mereka yang bertanggungjawab menyiasat kes "Mata Lebam Anwar" dan "Pita Video Linggam" sebelum ini. Lihat apa yang berlaku, biarpun suruhanjaya telah ditubuhkan dan menyiasat kes tersebut, bahkan mereka sudah mengenalpasti punca sebenarnya. Namun hingga ke hari ini, masih belum ada pihak yang didakwa dalam kes "Pita Video Linggam". Sedangkan pihak suruhanjaya telah mengeluarkan senarai beberapa nama mereka yang dipercayai terlibat secara langsung dalam percaturan menentukan kedudukan hakim-hakim dalam negara kita. Kenapa ini berlaku?. Maknanya, suruhanjaya terbabit akhirnya menjadi "orang suruhan" pihak-pihak atasan yang tidak mahu kroni-kroni mereka didakwa atas kesalahan yang dilakukan. Begitu juga dalam kes "Mata Lebam Anwar", tertuduh Ketua Polis Negara, hanya ditahan beberapa bulan di penjara kemudian dibebaskan kerana bersikap baik. Sebaliknya, individu yang memalsukan laporan perubatan kes "mata lebam" itu, sehingga kini belum ditangkap dan didakwa iaitu Peguam Negara Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Musa Hassan. Di mana keadilan mahu ditegakkan sebenarnya?. Malah, bila kes itu dibawa ke mahkamah mudah sahaja ia diputuskan oleh pihak terbabit bahawa kedua-dua tertuduh itu tidak bersalah. Sedangkan, ketika kes mata lebam Anwar digemparkan dulu mereka berdua sewenangnya mengatakan Anwar menumbuk matanya sendiri dan sebagainya. Apakah kita masih mahu percaya segala penipuan dan peyelewengan fakta ini berlaku di depan mata kita lagi agaknya?
[Sesungguhnya, rakyat Malaysia di seluruh dunia kini mengharapkan semoga Suruhanjaya DiRaja yang ditubuhkan oleh kerajaan itu nanti tidak dipengaruhi oleh kuasa pemerintah. Kita takut, apabila sesuatu keputusan dikeluarkan nanti tiba-tiba tidak ada pula pihak yang didakwa di mahkamah seperti kes "Pita Video Linggam". Sejarah lama membuktikan segalanya, maka kita amatlah terharu jika segalanya ini berlaku lagi. Oleh itu, rakyat diminta bersabar sehingga hasil siasatan oleh Suruhanjaya DiRaja dikeluarkan nanti. Apapun sama-sama kita pastikan bahawa keadilan tetap akan tertegak di bumi tercinta ini buat mereka yang teraniaya dan dizalimi. Rakyat perlu bangkit dan berjuang mempertahankan hak mereka. Jangan biarkan selamanya kita ditipu oleh puak-puak yang zalim dan dila kuasa untuk terus memerintah. Pastikan kesedaran timbul dikalangan rakyat dari segenap lapisan, agar membuat pilihan yang tepat dalam pilihanraya umum ke-13 akan datang].
Kes Teoh, Siasatan Biarlah Ada Penghujungnya
Banyak lagi sebenarnya kekeliruan yang berlaku. Malah, polis di Malaysia dilihat lebih "berselera" untuk mencengkam pengaruh politik parti pembangkang sebenarnya. Mereka akan bertindap "cepat, pantas dan adil" jika terdapat mana-mana laporan yang dibuat berkenaan salah laku pemimpin pembangkang. Tetapi mereka akan "menikus dan terkedu" bila ada laporan yang melibatkan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional. Inilah masalahnya yang menyebabkan rakyat hilang keyakinan terhadap sebahagian besar anggota polis. Bukan semuanya begitu, namun takdir sudah menentukan bahawa mereka terpaksa melakukan tugasan yang diamanahkan oleh "Boss" hatta terpaksa melakukan kekerasan terhadap kaum keluarga dan saudara mara mereka sendiri. Sejarah ini sukar untuk dilupakan. Maka itulah, bila terwujudnya satu Suruhanjaya Bebas bagi menyiasat kes-kes tertentu, rakyat amatlah mengharapkan ianya bersifat adil dan telus sepenuhnya. Tidak ada unsur-unsur ugutan dan kekangan daripada pihak berkenaan. Bahkan Suruhanjaya DiRaja yang bakal menyiasat kes Teoh Beng Hock ini juga diharap tidak hanya menfokuskan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semata-mata. Malah mereka juga harus melakukan siasatan kepada pihak polis, yang sehingga kini masih melakukan siasatan kes Teoh itu sebagai "kematian mengejut". Soalnya, kenapa istilah itu digunakan sedangkan banyak kemusykilan yang sepatutnya dihuraikan oleh mereka.
Suruhajaya DiRaja Jangan Jadi Orang Suruhan
Sususlan dari itu, rakyat juga amatlah berharap agar Suruhanjaya DiRaja yang bakal ditubuhkan itu tidak seperti mereka yang bertanggungjawab menyiasat kes "Mata Lebam Anwar" dan "Pita Video Linggam" sebelum ini. Lihat apa yang berlaku, biarpun suruhanjaya telah ditubuhkan dan menyiasat kes tersebut, bahkan mereka sudah mengenalpasti punca sebenarnya. Namun hingga ke hari ini, masih belum ada pihak yang didakwa dalam kes "Pita Video Linggam". Sedangkan pihak suruhanjaya telah mengeluarkan senarai beberapa nama mereka yang dipercayai terlibat secara langsung dalam percaturan menentukan kedudukan hakim-hakim dalam negara kita. Kenapa ini berlaku?. Maknanya, suruhanjaya terbabit akhirnya menjadi "orang suruhan" pihak-pihak atasan yang tidak mahu kroni-kroni mereka didakwa atas kesalahan yang dilakukan. Begitu juga dalam kes "Mata Lebam Anwar", tertuduh Ketua Polis Negara, hanya ditahan beberapa bulan di penjara kemudian dibebaskan kerana bersikap baik. Sebaliknya, individu yang memalsukan laporan perubatan kes "mata lebam" itu, sehingga kini belum ditangkap dan didakwa iaitu Peguam Negara Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Musa Hassan. Di mana keadilan mahu ditegakkan sebenarnya?. Malah, bila kes itu dibawa ke mahkamah mudah sahaja ia diputuskan oleh pihak terbabit bahawa kedua-dua tertuduh itu tidak bersalah. Sedangkan, ketika kes mata lebam Anwar digemparkan dulu mereka berdua sewenangnya mengatakan Anwar menumbuk matanya sendiri dan sebagainya. Apakah kita masih mahu percaya segala penipuan dan peyelewengan fakta ini berlaku di depan mata kita lagi agaknya?[Sesungguhnya, rakyat Malaysia di seluruh dunia kini mengharapkan semoga Suruhanjaya DiRaja yang ditubuhkan oleh kerajaan itu nanti tidak dipengaruhi oleh kuasa pemerintah. Kita takut, apabila sesuatu keputusan dikeluarkan nanti tiba-tiba tidak ada pula pihak yang didakwa di mahkamah seperti kes "Pita Video Linggam". Sejarah lama membuktikan segalanya, maka kita amatlah terharu jika segalanya ini berlaku lagi. Oleh itu, rakyat diminta bersabar sehingga hasil siasatan oleh Suruhanjaya DiRaja dikeluarkan nanti. Apapun sama-sama kita pastikan bahawa keadilan tetap akan tertegak di bumi tercinta ini buat mereka yang teraniaya dan dizalimi. Rakyat perlu bangkit dan berjuang mempertahankan hak mereka. Jangan biarkan selamanya kita ditipu oleh puak-puak yang zalim dan dila kuasa untuk terus memerintah. Pastikan kesedaran timbul dikalangan rakyat dari segenap lapisan, agar membuat pilihan yang tepat dalam pilihanraya umum ke-13 akan datang].













38 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:
PDO, hang ni dah tak percaya dgn institusi kerajaan dinegara ini. Apa kata hang suruh gomen jemput CIA, FBI, Mossad, Scotland Yard atau Singapore Intelligence utk siasat perkara ni. Baru hang percaya kan..Nanti bila mak atau bini hang kena rogol oleh mat indon atau mat bangla atau ketua blok peneroka, lepas tu dibunuh pulak dan mayat mereka dicampak kedlam ladang kelapa sawit kat Jengka 7, hang jangan report kat balai polis Jengka, hang pi lah report kat institusi yg disebut kat atas tu..baru ada ummphh!! Lagi pun ketua hang si al-juburi pun agen yahudi kat sini..tarak apa hal punyer..
assalammualaikum dan selamat petang.
Kepada saudara yang menulis artikel diatas adakah anda seorang yang anti-kerajaan?menghasut orang untuk membenci kerajaan UMNO. Jika dilihat dari sudut kejahatan, manusia akan nampak hanya yang jahat..dan tidak baik.
1) Pernah anda fikir, siapa yang telah membina tabung haji? untuk siapa tabung haji dibina? Janglah terlalu ikut perassan. Jika di lihat di singapore apa yang jadi dekat umat islam di sana?
2) Aku percaya yang ko nih pun dah terpengaruh..Kalau ko pandai, cuba ko buat research skit ISA dibuat untuk aper? Mengapa? janganlah cakap kalau TAK TAHU...DAN KO INGATLAH BENDA YANG KO TAK PASTI JIKA DIHEBAHKAN DAN BOLEH BAWAK AIB KEPADA ORANG ATAU MEMFITNAH, APAKAH HUKUM DALAM ISLAM MEMFITNAH ORANG?
3) KO jangan nak judge orang dari media semua, jangan nak berpolitik lebih...apa yang kerajaan buat skarang adalah untuk yang terbaik untuk semua pihak....
JIKA LAH KO JADI P.M. apa yang ko buat? Ko akan buat benda yang mereka buat....ko kena ingat jangan mendengki...and tengok jahat je...pandang benda baik...jugak...
Kalau tak ada UMNO yang membentuk kerajaan skearang, ko rasa ada tak masjid, hospital awam (yang kena bayar singgit),tabung haji (yang mak bapak ko g umrah), UITM (untuk orang melayu)...Tak ada kan...kenang-kenangkan lah...jangan disebabkan sorang bersalah, ko hukum satu kerajaan..orait..kalau tak boleh lagi try baca Quran semua...
Lagi satu hang pi letak gambar hang jebat, pastu yang mati kena bunuh hang jebat jugak..sama jugak cam ko....tulis2 nanti kena tutup blog ka apa ka...mati terus....tulisan tangan ko nih...
sory..tersasar sedikit..kad Petronas ni betul ke? aku takut dua tiga bulan jadi mcm Buluh Mas..yg kaya ko..yg papa kita nie..dah banyak skim mcm ko ni..kejap ada kejap tiada..skim atas name islam pun lingkup..apatah lagi skim mcm ko buat niee..RM168 tu kita derma kat sgor lagi baik..idak le khlid guna duit baitulmal
Ini ayat terakhir dlm ulasan PDO pada artikel diatas:
"Pastikan kesedaran timbul dikalangan rakyat dari segenap lapisan, agar membuat pilihan yang tepat dalam pilihanraya umum ke-13 akan datang."
Jangan undi PR/PKR. Tolak PR/PKR kerana pakatan rakyat adalah pakatan sesat. Nik Aziz sesat, DSAI kaki main belakang jantan, LKS, LGE, Karpal Singh semuanya anti Islam dan anti Melayu. Apa mereka telah buat selain dpd memfitnah, menghasut, memecah belahkan perpaduan, memecahbelahkan orang Melayu dan Islam. Mereka ni tikam orang Melayu dan Islam dari belakang disebalik kesepakatan mereka. Ingat dan berwaspadalah....
sokong 4 komen diatas.
4 komen diatas tu ditulis oleh pencacai najis umno yang sama sebab sama je nampak tahap kebodohannya.Aku rasa rakyat somalia lagi cerdik dari dia dan tahu apa tanggungjawab sesebuah kerajaan pemerintah dan tugas tugas parti pembangkang.Sepatutnya kita sbg rakyat dinegara yang kaya ni mendapat yang lebih baik lagi dari apa yang kita dapat sekarang kalau diuruskan dengan betul dan tiada rasuah.Apa yang tdk ada dinegara kita kalau nak dibandingkan dgn negara maju seperti Singapura,jepun,korea.Kita dikurniakan dgn berbagai bagai hasil bumi oleh Allah s.w.t untuk dinikmati.Dari minyak,getah,kelapa sawit,padi,nanas,hasil galian lain tu antara yang terbesar didunia.Tetapi hasilnya tidak dapat dikongsi oleh rakyat jelata.Rumah,hospital,elektrik,sekolah tu adalah tanggungjawab mana mana pemerintah didunia ini.Rakyat afrika pun ada semua tu,berpadananlah dgn negara mereka yg miskin,tak sentanding dgn negara kita.Memang kerajaan memang yang membuat pembangunan tapi jangan kita lupa bukan mereka yang memberi rezeki kepada manusia.Takkan setiap kali bila ada pilihanraya rakyat diseru bersyukur dan berterima kasih kepada BN.Rakyat Amerika pun tahu,kalau mereka anggap hanya Bush saja yang boleh memajukan negaranya dah tentu mereka tak akan memilih Obama yang belum berjasa apa apa.Fikiran kolot yang hanya umno saja mampu memerintah,orang lain tak boleh dah disemai sekian lama difikiran rakyat.
Wsalam dan selamat ptg.anon 23/7/2009 4:11 pm
Aku percaya yang ko nih pun dah terpengaruh..Kalau ko pandai, cuba ko buat research skit ISA dibuat untuk aper?
Boleh saudara rumuskan hasil dan manafaat kerajaan anda mengurung anak tok guru nik aziz dlm sangkar ISA selama 6 tahun.
Nik Adli ni jahat spt komunis ke atau apakah kerajaan rasa berbaloi tangkap kurung dia dan lepaskan selama 6tahun.
Boleh anon bijak pandai ni beri saya sedikit maklumat ttg kes Nik Adli. jahat ke nik adli. dia bunu berapa org dah dia bom berapa bangunan dah.
Blh tk anon sbg wakil kerajaan terpuji anon bg hasil tangkapan kurungan selama 6 thn terhadap nik adli dlm skim ISA taik
Kita dikurniakan dgn berbagai bagai hasil bumi oleh Allah s.w.t untuk dinikmati.Dari minyak,getah,kelapa sawit,padi,nanas,hasil galian lain tu antara yang terbesar didunia.Tetapi hasilnya tidak dapat dikongsi oleh rakyat jelata.
Mengapa kerajaan kita yg bijak tp bangang lg bodoh ni masih nk mengimport semua bahan spt ayam daging gula minyak telur dan mcm mcm lg.Aku sebenarnya tk belajar tinggi tp aku pelik negara kita kuar semua hasil di atas tp kerajaan kita masih nk impot juga.sapa tahu jawapan sila angkat tgn dn jawab.
Saya tk reti nk jawab sbb sijil darjah 6 je.Kerajaan blh ke kita tkyah impot bahan tersebut tambahkn lg pengeluaran petani mungkin blh kawal harga petani blh hasil lg lumayan...betul gak kot..
Dok reti la amo ekonomi nih...bala puak balaci hurai lah deh
Baca nih, siapa kata orang BN tak kena cekup? Orang PKR baru kena siasat sorang dua dah kecoh. Sampai member sendiri pun sanggup bunuh..nak cover line!(P/S Yg tolak PPSMI kalau tak faham, nasib la..)
----------------------------------
Thursday, July 23, 2009
NEWS: What selective persecution, Lim?
More BN politicians hauled up by MACC compared with Pakatan counterparts
By Najmuddin Najib
Malay Mail, Wednesday, July 22nd, 2009
THIS year alone, the Malaysian Anti-Corruption Commission questioned more than 20 Barisan Nasional politicians and less than five of their Pakatan Rakyat counterparts over allegations of abuse of power and money politics.
Of the 20 from the BN camp, five are high-profile politicians. MACC has also charged several BN politicians, including first-term Lenggeng assemblyman Mustafa Salim, 50, who faced three charges of corruption in May.
In January this year, Beruas Umno vice-chairman Azman Noh was charged at the Ipoh Sessions Court for offering bribes to ensure that he was voted in as the division's vice-chief.
In March, MACC had charged Federal Territory Umno Youth chief Datuk Mohamad Norza Zakaria, who pleaded not guilty to two corruption charges involving alleged vote-buying during the run-up to the Umno general election.
BN politicians questioned by MACC this year include former Tourism and Sports Minister and ex-Puteri Umno head Datuk Seri Azalina Othman and former Selangor Menteri Besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo. It was also learnt that one BN politician hauled in by MACC was questioned by officers from 8pm to 6am.
These are the statistics that Malay Mail had obtained based on our research into MACC's list of activities for this year.
No politicians from Pakatan Rakyat have been charged yet.
It is also learnt these findings are being compiled by MACC in their bid to refute allegations that it practised selective persecution of certain political parties.
On the day of the death of Teoh Beng Hock, former aide of Selangor exco member Ean Yong Hing Wah, DAP secretary-general Lim Guan Eng launched a stinging rebuke of MACC, calling for the agency to stop its "political persecution" of Pakatan Rakyat, especially DAP leaders and members.
His father, DAP national chairman Lim Kit Siang, during Teoh's funeral in Alor Gajah, called on Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, to "stop the MACC war against Pakatan Rakyat and direct it to return to its original purpose of declaring war against corruption".
Posted by The Unspinners at 8:45 PM
entahlah aku pun heran. baru kena siasat sikit dah melompat. tak lama lagi menonggeng la tu he he he...
berani kerana benar,takut kerana salah,itu perimsip aku
Suruhanjaya Diraja yang diketuai oleh Tan Sri Haidar mengenai kes pita video V.K. Lingam. Walaupun kandungan laporan itu sudah dimaklumkan kepada umum, dan secara “prima facie” memang ada kes salah laku oleh orang-orang ternama, tindakan susulan yang sepatutnya dilaksanakan oleh Peguam Negara tidak pun berlaku.
soalan saya hantar ke blog anak toyol..
tu lah bila pr semua salah bila bn semua betul.. persoalan saya ialah ke mana hilang duit peruntukkan rm500ribu setiap dun di selangor sebelum pru 12 tahun 2008.dalam 3 bulan habis digunakan.. tu duit umno bn atau duit rakyat...kenapa claim 2400ringgit beli bendera tapi kehilangan duit rakyat 26 juta dalam tiga bulan...
Jawapan Anak toyol
1. Sehingga kini setahu saya tiada laporan SPRm dibuat oleh kerajaan negeri yang memegang dokumen pentadbiran termasuklah perbelanjaan setiap DUN sebelum pilihan raya lalu. kenapa dan mengapa?
2. Kenyataan saudara bahawa semua DUN Bn membelanjakan RM 500 ribu dalam tempoh 3 bulan tu berlandaskan apa? Fakta, emosi atau tanggapan?
Kalau fakta saya berani katakan saudara berbohong kerana di DUN saya sendiri perbelanjaan ketika itu tidak pun sampai separuh dari jumlah yang diperuntukkan.
saya percaya jika ada pun ADUN yang membelanja hampir jumlah itu ia dibuat mengikut prosedur dan peraturan kerajaan. saya fikir itu juga perbezaan antara ADUN BN dan PR. Mereka tahu dan patuh kepada peraturan kewangan kerajaan. Bukannya merasakan apabila menjadi ADUN atau EXCO sudah berada diatas undang-undang sehingga aturan kewangan kerajaan tunggang langgang.
Wednesday, July 22, 2009 6:14:00 PM MYT
Saya cabar anak toyol saman kerajaan negeri kalau fakta ini palsu...kita tunggu jawapan dia,,,
Anak Toyol Kerja hakikinya curi duit. Dia di asuh di latih utk cerek duit orang.Kepada SPRM POLISI atau patail anak kerak nasi buatlah kerja anda cara berhemah adil dan telus kerana di mahkamah ini anda menang setiap kes tp di mahsyar blm pasti kerana setiap pacaindera anda jadi saksi atas perlakuan anda... ingat lg tak pelajaran agama darjah 1 dulu ustaz ajar kita buat baik dpt pahala buat jahat dapat dosa. dah tua nk mampus pun kena lah ingat kerana kubur makin dekat dah dgn kita...ingat allah byk2 kita akan bahagia dunia akhirat
Malaysians are very naive.
It is pretty clear that the MACC is operating like the German or Soviet secret police of the ruling party to punish opposition members.
How more transparent can they get? We must be all completely idiots to even discuss MACC.
Something like the MACC has to be completely independent or not in existence at all.
This is truly outrageous, as would be the case if the Mafia ran the police force.
I have no words to describe all those Umno idiots, investigating the officer and the BN government.
I cried for all Malaysians because I don't see any hope that our nation can give any future to our next generations to come!
The only party trying to stir this up as a racial issue are all the moronic Umno gangs and Umno controlled media. So, Yang Bodoh Nazri - please stop accusing others of racial incitement!
I can't help but notice BN desperate measures to stir racial emotions with killings of first Kugan and now Teoh. We know Umno got away with it in 1969. Now we hope our PAS comrades will put you Umno dogs in check.
BN fall is now complete……….Nazri will be shitting in his pants soon!
This country has racist laws that discriminate against minority citizens. Over the last 3 decades the discrimination has gotten from bad to worse.
The policies of this government reminds us of South Africa apartheid days which was condemned by all humanity.
I wonder how these racists can reconcile their actions with the tenets of their religion.
If I were prime minister of Malaysia…………I will make:
1. Abolish malay special rights
2. Abolish racial quotas in the country
3. Abolish the ISA
4. Bring back power to the people
5. Downsize the civil service
6. Establish a true meritocracy system for education
7. Heavier punishment for corruption, drug, rape
8. Revive English as the medium of administration and education
9. Revive true freedom of speech
10. Sack all the corrupted officers and politicians
Umno cybertroopers have to keep pushing the nonsense on DAP and spin, otherwise how to protect MACC?
When will be the good day the Orang Asli come forward to utter their rightful word - "you all go back to your land of origin and leave us alone". Then malays, Indians and Chinese etc, can all pack and leave Malaysia for good.
who is more racists,if not dap,malaysia malaysian your balls,melayu mati ,kena isa tarak ,bising,bila kena sama cina bising macam BABI GILA,itu bodoh punya tengku aziz,kasi jadi penasihat ,kuasa tarak,your balls, kasi gelap mata saja,kasi lah melayu atau india jadi dap punya setia usaha agung ,your balls malaysia malaysian,MALAY SIA NAME OF THIS NATION NOT CINA SIA ,SO RESPECT IF YOU WANTS TO BE IN IN THIS NATION
When you believe in God, you would value life! These Umno idiots claim to have faith but don't value one's life, where will they end up in after life! God judge!
You stinking malay pig, please get the f***k back to your own land in Aceh or Jawa, whatever. Because this is Tanah Orang Asli and malay pig like you are pendatang!
To non-malays……….time and time again we have said that the malays are from Jawa. I always say that they are from Aceh, Sumatra, etc - do you see anyone of these racists (obviously malays) objecting to that fact?
This is the truth and they cannot handle this. They don't dare say that because it is so true! Even Mahathir admitted recently - the origins of the malays are not Malaysia but Indonesia - Sumatra and island etc.
The real bumis are the natives of Borneo and the Orang Asli. Not these malay free loaders and wasted sperms.
"Son of the soil" incorrect! More appropriate term would be "Rapist of the soil"! Malays are pendatang, they called Chinese and Indians pendatang! Tak malu!
To malays pendatang from Indonesia, you are also enemy to Indonesia, stupid! Apa? Tak faham English? Makan tahi dan berambus balik ke Jawa! Setia kepada negara Indonesia! So are you, malay pig!
kill all malay pig in malaysia.
I am totally agree what you have said, those moron malays have no sense of 'malu'. For example, I find that most of those malay pig creature are dirty and smelly, but they still walking around proudly with that stinking and ugly look.
Another example is most of them are poor, they can't afford a big luxury car. When they saw Chinese or Indian driving a big car, they are feeling distress and jealous.
What a loser! Hey non-malays can afford a big car without depend on NEP policy. But you pathetic malay pig can't afford it even though with NEP policy help. Loser malay pig!
Bodoh punya melayu babi……….
Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?
Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.
Get out from Sabah and Sarawak la!
Bodoh melayu babi!
That is why Umno babi is the most arrogant, corrupted, racist and terrorist race in the world. To the world population, malay is only a minority. And yet, still keep on talking about Islam, Muslim, Syariah law. Shame on you!
mca ,mic ,gerakan ,ppp all bn kompenan are all umno friends ,we will take care ,but those unruly idiots go back to your coolies ancestor,yes some off US come from indonesia ,but our acestor are royal and sultan.pariahs will remain a pariah ,kuli frome tin mines and shit carreirs,I STILL REMEMBER WHO AKAT TONG TAIK,DURING THE SIXTIES,MAY BE THOSE UPSTAIRS ARE THE DECENDENCE OF ANKAT TONG TAIK,MCA ,MIC ARE DECENDENCE OFF TOUKAYS AND MANDORS THATS WHY THE CAN WORKS ALONG WITH UMNO
HELLOW, REEKS THE BABIPUTRA,
bein reported ,that most highly educated youth of all races in the nation have gave a tumbs up for 1 MALaYSIAN, I assured these youths comes from cultured and good family,but ofcourse some will says 1 MALAYSIA is bullshit,ofcoselah people likes reeks and others bloke of his,cos they come from coolies and akat tong taik decendence.
VERY RACISSSTTTT........
what racist pkml and who is racist ,dont twist your word,and what pklm stands for,try to talk with intelligence minds not as a common paraihs,u better understand my nickname ,I WILL RESPECTS IF YOU WRITES WITH GOOD LANGUAGE,WORDS SHOWED WHO U ARE,LEARNT TO BE A GENTELMAN,SO WE CAN UNDERSTAND AND LOOK UPON YOUR ANGERS
Nama dah Suruhanjaya. Mestilah ia orang suruhan hingga berjaya.
Aston, you can go back to your own mother country, and enjoy all its benefits there. Do not cause trouble here where the Malays had accepted your grandparents after being stranded when the British left. Go back to where you come from!
selangor negeri paling kaya..tapi dek MB bodoh tak leh diajar..diut baitulmal plak nak diguna..dah kata terrorrr ..dah kata kayaaaa..takkan la masih mengharp bantuan dan subsisdi BN
Sarawak pasti maju seperi Myanmar kalau org semenanjung tak ke sana
Nak maju lagi bagi kat Melayu anwar atau melayu NIzar
Teori yg menyebabkan kematian TBH. Penyokong tegar PR/PKR sila layari laman blog dibawah ini utk mengetahui fakta sebenar. Semuga anda semua bersikap rasional:
-------------------------------------
http://t4tbh.blogspot.com/
If I'm not mistaken.MACC hauled up BN members who r merely Ketua UMNO Bahagian .....
Individuals of these status r merely small fries
In Pakatan's case however,they apply selective prosecution on elected representatives
Easy 4 UMNO 2 via the MACC 2 bring upon the downfall of Pakatan state governments
Post a Comment