Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO)

Isu Lynas: Pelbagai Pertubuhan Bukan Kerajaan Di Triang Bantah Perjumpaan Ahli Save Malaysia

TRIANG, 19 Julai - Hampir 200 individu mewakili pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) membantah perjumpaan ahli ‘Save Malaysia Stop Lynas’ (SMSL), baru-baru ini. Perhimpunan secara aman itu dilakukan berdekatan lokasi perjumpaan SMSL kerana membantah tindakan mereka yang cuba meracuni minda penduduk di seluruh daerah ini mengenai ‘bahaya’ projek diusahakan Lynas. Ketuanya, Mohd Sayuti Zakaria berkata, mereka membantah bukan untuk menimbulkan huru-hara, sebaliknya mahu menghentikan dakwaan tidak betul mengenai projek itu. Menurutnya, satu kajian antarabangsa sudah dilakukan untuk memastikan bahan dihasilkan kilang itu tidak menjejaskan penduduk terutama bagi mereka yang tinggal di sekitar kawasan Gebeng, Kuantan. “Kami yakin projek ini tidak akan memudaratkan orang ramai kerana mustahil kerajaan tidak meneliti perkara itu sebelum bersetuju ia dilaksanakan di negara ini,” katanya. Mohd Sayuti berkata, SMSL sebenarnya dibayangi parti pembangkang yang sentiasa tidak akan pernah setuju dengan setiap rancangan atau projek dilaksanakan kerajaan. “Dulu mereka pernah berjanji sekiranya kerajaan boleh mengesahkan bahawa projek Lynas tidak memudaratkan, mereka akan akur dengan keputusan kerajaan. Tetapi, bila keputusan dikeluarkan, mereka tidak setuju malah tubuh SMSL untuk bantah Lynas,” katanya. sinar

[Terkadang ada kebenarannya kata-kata wakil NGO terbabit. Save Malaysia Stop Lynas dilihat dan dibayangi oleh parti pembangkang selama ini. Namun anehnya, mereka tidak mengaku dan tetap mengatakan yang Save Malaysia adalah sebuah NGO bebas yang berjuang untuk membela rakyat dalam isu panas ini. Kini, tambah mengejutkan apabila Save Malaysia juga sedia melibatkan wakil dari parti BN untuk bersama mereka. Malah difahamkan, sudah ada pemimpin dan ahli MCA yang secara terang-terangan melibatkan diri dengan NGO terbabit dan bersama-sama membantah projek Lynas itu. Nampaknya, semakin kontroversi lagi isu Lynas ini dibuatnya. Hanya rakyat sahaja yang bijak menilai segalanya].

28 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

Adakah En. Mohd. Sayuti Zakaria duduk dekat sekeliling Kilang ini. Tolong pinda ke rumah yang berdekat dengan kilang ini jika Encik merasa tidak bahaya.

Anonymous said...

PDO da x mcm dulu... dilihat sengatan tidak lagi berbisa.. tidak tetap pendirian... kalau dulu beria-ia megutarakan isu.. sekarang sudah semakin luntur... KENAPA?

Anonymous said...

Betul ke kilang LYNAS tu tak merbahaya? Kalau tak merbahaya mengapa nak buat kat Gebeng, kan Ostolia tu lagi besar sebuah continent lagi..buat je la kat situ. Fakta yg di kemukakan olih pihak IAEA amat meragukan. Lagi satu banyak benda dari aspeck keselamatan tidak di teliti dengan mendalam. Kilang dah nak siap tapi prosedur2 tertenta belum ada lagi. Kita bantah sebelum terlambat bila dah kena nak bantah buat apa. Fikirla ini untuk masa depan anak dan cucu kita. Sanggup kah saudara lihak anak anak atau cucu cucu kita jadi cacat.

Anonymous said...

Lynas tidak berbahaya buat masa skrg...

cuba cek dan tanya, bahan buangan proses semua tuh, akan dibuang ke mana? dalam sungai ke? dalam laut ke? bawak balik australia ke? atau tukar jadi bahan termaju yg lain?

yg bahaya di sini, ialah bahan buangan... itu yg kita bimbangkan...

sampai skrg, takde sorg pun sentuh pasal isu bahan buangan...

Miecyber said...

Get out Lynas !!!

Rakyat telah diperdaya di Bukit Merah 20 tahun dahulu ...

Janganlah pisang berbuah 2 kali ...

Melbourne said...

Lynas memg sah berbahaya. Di news paper Australia baru2 ni keluar berita psl Lynas dan bahayanya. Politician Australia pun membangkang penubuhan Lynas di Malaysia kerana SAH BAHAYA!!! Sayang sungguh org Malaysia diperbodohkan sanggup terima bahaya. Geram sungguh org2 mcm nila (UMNO ye) yg menyusahkan dan jadi LINTAH DARAT..kita suruh je org2 ni duduk berjiran dgn kilang LYNAS...aku berani kerat jari..diorg x berani

Anonymous said...

kepala korang sume yg komen ni mmg da rosak la...xbleh terima fakta...terutamanya yg duk suh org buat rumah tepi kilang...bagi duit la wei...bangaaaaaangggg

Anonymous said...

anon 5:11,lu lg le bangang,sisa bhan buangan nk buang kat mna,blkg lu pny rmh ke?di Ipoh dulu,Artificial Rare Earth pun tk dpt cari tmpat nk buang.klau bnda tu slamat,lmbak kn je le blakang kilang tu.wlaupun sisa ny bkn lh URANIUM,tp THORIUM ia ttp mndtg kn bhya bro

Anti gi mari,gi mari said...

gi mari,gi mari ulas isu sama je. kenapa tak buka ostolia? buat runah tepi kilang lah? pembangkang Australia bangkang lah, padahal lu all baca berita ni dalam internet je.. Lu tahu tak sebatian Thorium & Uranium tu boleh 'encapsul' macam buah pinang kering bungkus dalam daun sireh, campur dengan kapur (Carbonate tu ) boleh kunyah gitu je.. Macam biasa aku amat setuju dalam komen yang lepas yang kata raditaion kat Lynas tu adalah sama dengan kadar ambik x-ray setiap 100 tahun sekali. Kalau nak komen tu, komenlah .. tapi belajar biar tinggi sikit .

Anonymous said...

ye la,aku pun setuju,PDO dh x mcm dulu..berita dan komen yg disiarkan skrg lebih banyak ke arah menyokong BN..ngape ye..blogger CMK sila jawab...jgn smpi kami boikot anda pula..masa tu bukan setakat mula anda,bayang2 anda pun kami x nk tengok...CMK,tetapkan pendirian anda skrg..adakah anda msh bersama PR atau anda telah menyeberang ke Umno BN...JADILAH MANUSIA YANG ADA HARGA DIRI..JANGAN SAMPAI ANDA TERGOLONG SAMA DENGAN MEREKA YANG MUNAFIK SEPERTI ZUL NORDIN AND THE GANG...

Anonymous said...

PR memang bangang bin bahlul bin baghal......

Orang minta video tu bagi sajalah.
Nak upload dari youtube tu gambar lakonan orang PR mati hidup semula bolehlah..... + pompuan kelentong nangis gila lagi. Podah....ngalah gambar hindustan........

Anonymous said...

“Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreevenasan sendiri mengaku kepada media bahawa pergerakan tersebut menerima pembiayaan daripada dua buah organisasi yang berpusat di Amerika Syarikat.
Kedua-dua organisasi berkenaan, iaitu National Democratic Institute (yang dibiayai National Endowment for Democracy, Amerika Syarikat) dan Open Society Institute yang dimiliki George Soros, telah menyalurkan sejumlah wang yang tidak diketahui jumlahnya kepada BERSIH.
“Badan-badan pemikir dan kumpulan-kumpulan perisikan Amerika itu kesemuanya berpangkalan di Amerika Syarikat, dan sentiasa dikaitkan dengan agenda Amerika dalam usaha mempengaruhi Dasar Luar Amerika Syarikat.
Badan-badan tersebut juga bergerak mempengaruhi pandangan dunia terhadap beberapa orang pemimpin negara lain.
“Gerakan mempengaruhi tanggapan ini dilakukan secara aktif melalui kaedah membiayai pergerakan-pergerakan pembangkang menerusi kebangkitan revolusi warna, yang seterusnya akan membawa kepada pelantikan pemimpin-pemimpin yang bersedia bersekutu dan mempunyai tanggapan positif terhadap establishmen Anglo-Amerika dan petualang-petualang korporat antarabangsa”, katanya.
Menurutnya rekod penglibatan Soros di Malaysia sudah bermula sejak tahun 1990-an lagi, ketika Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri Malaysia.
Ketika itu, Soros berperanan meranapkan ekonomi Malaysia dalam krisis ekonomi 1997, dengan harapan Dr Mahathir berundur dari jawatan PM dan Anwar Ibrahim merangkap Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan akan segera mengisi jawatan nombor satu di Malaysia.

Anonymous said...

mangkok pelajar malaysia di mesir. dia pejuang bersih di mesir.


nama mangkok otak udang ni mohd firdaus madzlan , dikalangan mahasiswa otak udang pas dia dikenali sebagai ustaz alang.


belum abis belajar dah panggil ustaz.
balik belajar panggil ulamak.
mudah nya pas bagi gelaran, semuanya nak beri laluan memudahkan apa juga justifikasi sesat bila balik malaysia.


kabarnya mangkok hayun otak udang ni dah dibuang setelah diberitahu oleh doktor kuliahnya di darul iftas missyiriyah.


elok benarlah tu. buang je semua pelajar otak udang yang sokong bershit di mesir tu.


kempen buang pelajar yang sokong demo bershit wajib dipertingkatkan. lagi ramai lagi bagus.


kalau 500 pelajar yang disyaki menyertai bershit di KL dibuang, elok benarlah dorang meminta ihsan dan mencium tapak kaki ambiga supaya dapat blessing belajar semula.


500 pelajar otak udang ? bila dah kena buang pi apply jawatan unit amal ok. korang boleh jaga parking waktu ceramah mat sabu. sorang tukang bawak karung rembat duit, sorang lagi pegang lampu suloh.


elok2 belajar kat U akhirnya jadi tukang jaga parking ceramah pas, kalau bonus dapat jaga ceramah kit siang. yang pompuan pulak, elok kawin sama-sama pelajar lelaki otak udang.


jual ubat kote banyak2 masa ceramah. ubat tahan lama, ubat pancut paling jauh ,ubat kote tahan 300 jam dll. agak2 laku ubat tu, pi market dan perluaskan lagi produk dalam iklan haprak-daily.


muka macam ustaz ? harkk ptuihhh !

Anonymous said...

dap merupakan ahli gabungan kepada socialist international (SI).


gabungan yang terdiri daripada partai yang menyokong pergerakan sosialis di seluruh dunia, termasuk parti sosialis di israel.


dap dan pas pula adalah gabungan pembangkang yang kononnya dinamakan pakatan.


memandangkan pas sudah jauh tersimpang perjuangan politiknya, daripada menjadi bohsia dan kini menjadi pelacor maka arakiannya wajib pas menukarkan nama parti mereka kepada nama baru yang sesuai dengan idelogi anutan mereka sekarang.


pas... parti sosialis islam semalaysia.
halelujah pas

Anonymous said...

LYNAS dengan Bkt. Merah adalah sejarah anak2 Malaysia masa depan. Pengajaran Bkt. Merah tak pernah diambil peduli lagi. Kesan sampingan bahan beradio aktik Bkt. Merah macam tak pernah pun terjadi walaupun ramai anak2 melayu, cina, India distu telah mengalami berbagai kecacatan dan penyakit kronik.

Walau penduduk telah dipukul dan disembur air FRU, walau ramai yang ditangkap kerana membantah, walau mahkamah telah memutuskan keputusan, walau rakyat marhaen di Bkt. Merah telah memenangi kes di mahkamah, namun LYNAS tetap dipertahankan oleh segolongan pihak yang ada kepentingan.
Peduli apa pada rakyat, peduli apa pada kecacatan, peduli apa pada bantahan, peduli apa pada alam sekitar, peduli apa pada pertanian dan makanan, peduli apa pada perikanan, aku ada jawapan kehendak tuhan tak boleh dilawan.

Anonymous said...

Kepada anon2 yg bijak berkata2 sekalian..nk komen @ bangkang isu lynas biarla cerdik sket..ni seme komen x ilmiah langsung..buat umah la,nape xbuat kt australia la..UMNO ade kpentingan la..mcm2 fitnah korg ni buat..selidik & kaji la sket psl radoiaktif ni..bukan membabi buta je bg komen..korng selidik la dlu ape itu NORM, TENORM..NON-IONISING & IONISING RADIATION...APE ITU ALPHA ,GAMA & BETA RAY..APE ITU AELB, NUKLEAR MALAYSIA, DOSH, DOE...NI X,NK SAMEKAN NGN ASIAN RARE EARTH BUKIT MERAH TU..TU 20THN DLU PUNYA CERITA,TECHNOLOGY HAVE EVOLVED, INTERNATIONAL STANDARD & REGULATIONS HAVE BEEN EMPHASIZED, REINFORCED & IMPROVED..BUKA LA MATA SKET WAHAI ORG MELAYU ISLAM SEKALIAN..KEMBALIKAN MARTABAT CENDIAKAWAN ISLAM DI ZAMAN RASULULLAH S.A.W & SAHABAT DLU..

-the TRUTH is ONLY in ISLAM-

Anonymous said...

PDO dah kena beli?....tapi saya lihat PDO skrg telah cuba mengneutralkan pandangan mereka..baguslah tu. kalau kilang lynas dapat memberikan hasil yang besar kepada negeri pahang tak pelah. lepas ni negeri pahang akan bertambah maju jaya. ditambah pula hasil jualan air ke S'gor. Banyaklah duit Tok nan nanti, kita boleh ajak dia buat lawatan ke luar negeri. saya nak ajak dia gi Turki nak jumpa Erdogan. dulu cadang nak lawat ke China, dia tak kasi, tok nan kata kalau nak gi buat lawatan luar negeri - pergi ke negara miskin, jangan gi negara kaya. tujuan supaya kita bersyukur ngan apa yang ada pada kita. Tok nan canadagkan kami gi wat lawatan ke Kemboja atau Vietnam, tp dah lima tahun - senyap je....

Anonymous said...

hahahah pupus la org kuantan khas nya...org pahang am nya lepasni......heheheheh

Anonymous said...

Kalau org Triang setuju,kita bolih buat satu lagi kiang kat sana. Kanada,Australia, sweden, german dan France sedang menunggu.
Cuba jawab!!!!!!!

Orang Balok Permai said...

nak sembang tapi emo.. isi tak de.. hampeh.. kalau bangkang bersebab yg terbukti tak pe. ni main amik peristiwa lama yg tak de kaitan secara spesifik.. kat Gebeng ni kilang2 lain tu pun bahaya gak.. tp ada akta keselamatan yg di patuhi.. nk bantah, tp radiasi pun tak faham guane... org salah kata salah, demo ikut bodoh.. pelik.. isi dulu dada.. jgn jadi bodoh sombong.. malu 1Malaysia..

Anonymous said...

Azizan Razak telah benar-benar memalukan PAS secara keseluruhannya. Mana taknya, hendak membuat undang-undang yang berkaitan dengan agama sendiri pun terpaksa tunggu pihak kafir untuk mengesahkannya. Kalau puak-puak kafir tersebut bersetuju, maka sukalah Azizan dan PAS.. Tapi kalau cadangan ditolak.., maka bermuram durja lah puak-puak yang mengaku paling beriman tu semua.

Apakah yang sebenarnya mahu Azizan buktikan dengan tingkah laku flip flopnya didalam isu larangan pusat hiburan beroperasi semasa bulan Ramadhan di Kedah? Adakah dia sengaja mahu membuktikan yang DAP memang sangat berkuasa didalam Pakatan, ataupun Azizan mahu tunjukkan tauladan kepada jemaah PAS bahawa itulah caranya untuk wala’ kepada kafir DAP?

Di Kedah.., DAP hanya mempunyai SATU wakil sahaja. Tetapi satu wakil kafir inipun sudah amat ditakuti oleh Azizan hinggakan sanggup menarik balik larangan ke atas premis hiburan yang mahu dijalankan pada bulan Ramadhan nanti. Lihat sendiri betapa kecilnya telur Azizan mengecut apabila berhadapan dengan kepimpinan DAP.

PAS hanya berani sembang besar kalau berhadapan dengan UMNO saja. Bila berhadapan dengan Kit Siang dan Karpal Singh, PAS akan bertukar rupa menjadi pondan dan bapuk seperti yang banyak berkeliaran di sekitar Stadium Darulaman. PAS sanggup diliwat atas nama Pakatan. Dan PAS begitu mudah di tunjal dahi oleh kafir harbi DAP hanya kerana tamakkan kuasa pemerintahan.

Sekarang ini sudah terbukti, hanya DAP yang mampu takut-takutkan PAS. Gabungan Pakatan telah dijadikan alat untuk DAP mengawal semua tindak tanduk PAS. Bayangkanlah.., hanya dengan mengugut untuk keluar dari Pakatan, DAP sudah berjaya membuatkan PAS londeh segala jubah dan buang semua serban mereka.


DAP tahu, hubungan kerjasama politik didalam Pakatan adalah senjata utama mereka bagi mengugut PAS. Sekiranya PAS memandai-mandai berbuat sesuatu yang bertentangan dengan kehendak DAP, senjata kerjasama politik Pakatan inilah yang akan dikeluarkan. Seperti biasa, PAS yang amat gilakan kuasa itu pasti akan segera akur dengan kehendak DAP.

Buktinya ialah apa yang terjadi kepada PAS Kedah. Lihat sendiri bagaimana Azizan Razak menggelupur minta nyawa pada DAP sejurus sahaja Tony Pua mengugut mahu DAP keluar dari Pakatan rakyat. Tak cukup dengan Azizan, Hadi Awang serta wakil PAS Kedah pula terpaksa buat U-Turn untuk memujuk Kit Siang dan Karpal Singh.

Bayangkanlah jika ini situasinya kalau Pakatan memerintah Malaysia suatu hari nanti. Apakah tak mustahil DAP sewenang-wenangnya mengugut untuk menarik balik kerjasama mereka dengan Pakatan kalau kehendak mereka tak dipenuhi? Dan mungkin akan wujud Singapura kedua jika DAP merajuk membawa keluar P.Pinang dari Malaysia hanya kerana tak setuju dengan kerajaan Pakatan!

Itu semua bukannya mustahil. Kalau DAP yang langsung tak berkuasa di Kedah pun dah boleh mengatur keputusan Menteri Besar PAS, apalah yang nak dihairankan sangat jika DAP juga mampu mengatur segala tindakan melayu-melayU didalam Pakatan? Inilah perangai kiasu politik DAP sejak dari dulu lagi.

PAS pula akan selamanya jadi tunggangan DAP dek penangan mandrem kerjasama politik Pakatan. Sebab itulah mereka bersorak apabila kafir DAP mempermainkan ayat-ayat Al Quran serta hadis. Sebab itu juga mereka mensucikan hadas wanita kafir untuk bertazkirah di mimbar masjid.

Semuanya hanya kerana sebuah gabungan sumbang mahram yang dilabelkan sebagai kerjasama politik didalam Pakatan. Demi kuasa dan kedudukan, serta dendam kesumat terhadap sesama Islam.., para ustaz-ustaz PAS sanggup membiarkan diri serta keimanan mereka hancur di kaki kafir.. Memang sungguh memalukan!!

Anonymous said...

epada anon2 yg bijak berkata2 sekalian..nk komen @ bangkang isu lynas biarla cerdik sket..ni seme komen x ilmiah langsung..buat umah la,nape xbuat kt australia la..UMNO ade kpentingan la..mcm2 fitnah korg ni buat..selidik & kaji la sket psl radoiaktif ni..bukan membabi buta je bg komen..korng selidik la dlu ape itu NORM, TENORM..NON-IONISING & IONISING RADIATION...APE ITU ALPHA ,GAMA & BETA RAY..APE ITU AELB, NUKLEAR MALAYSIA, DOSH, DOE...NI X,NK SAMEKAN NGN ASIAN RARE EARTH BUKIT MERAH TU..TU 20THN DLU PUNYA CERITA,TECHNOLOGY HAVE EVOLVED, INTERNATIONAL STANDARD & REGULATIONS HAVE BEEN EMPHASIZED, REINFORCED & IMPROVED..BUKA LA MATA SKET WAHAI ORG MELAYU ISLAM SEKALIAN..KEMBALIKAN MARTABAT CENDIAKAWAN ISLAM DI ZAMAN RASULULLAH S.A.W & SAHABAT DLU..
=================================
Dulu orang Bukit merah pun kata macam ni gak, kalau tak ada ilmu jangan nak cakap memandai le, penyudah yang tukang pertahankan tu la yang bawa kes ni ke mahkamah.
orang kampung juga yang jadi mangsa dipergunakan sampai lunyai untuk bahan testing ala nazi. Puak2 yang dah kaut untung pindah tempat lain create cerita yang sama lagi. Takpa aku ada jawapan, banyak lagi alasan.

Anonymous said...

RUMAH TUMPANGAN SABUL..........

Anonymous said...

Kepada anon Wednesday, July 20, 2011 8:53:00 PM

awk ni mmg memalukan org melayu islam betul la..sy menyeru semua org yg bangkang lynas ni selidik dlu,penuhi ilmu didada dlu, baru la bleh bg pendapat yg bernas..mencerminkan seorg muslim sejati..klu x malu je org bukan islam tgk org melayu islam ari ni berperangai sedemikian..ilmu kurang,xnk belaja,tp nk bg komen kalahkn org yg pakar dlm bidang ni..klu nk blajar mengaji skalipun, kite dituntut mencari guru..utk pengetahuan saudara,sy bekeja di salah 1 loji yg terbesar di gebeng & sy seorg jurutera..sy ade Competency sbg seorg Radiation Protection Officer (RPO)..sy tahu yg mana betul & yg mana salah dlm ape yg diperjuangankn oleh pembangkang2 lynas ni..byk bwk fitnah dari kebenaran..insafla wahai umat..

-the TRUTH is ONLY in ISLAM-

Anonymous said...

Sapa kata Azizan buat undang2 tu? undang2 tu dibuat zaman Sanusi Joned lagi - gagal laksana krn dibantah MCA. UMNO takutkan MCA tak jadi kuatkuasa....tp zizan kuatkuasakan juga ke atas org islam. org kafir lantak merekalah nak berhibur atas dunia ni..akhirat sok time kita pula berhibur...

Anonymous said...

sekarang sy tubuhkan NGO baru yg diberi nama MSSL(Malaysia Safe,Start Lynas)!!!!!!

Anonymous said...

BADAR nak jadi apa pulak ?
B O D O R .. hi,hi

Idrisamk said...

muka - muka tiga line je tue. kalau nk himpunkan ahli umno byk kena pakai duit. guna berline - line senang kerah anak buah. org kampung jugak tue. apalah sangat.

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]