PAHANG DAILY ONLINE (PDO) | SUARA KEADILAN UNTUK RAKYAT | PEOPLE'S JUSTICE VOICE (PJV)

Friday, August 26, 2011

Bicara Liwat II: Lelaki Y Kemungkinan Bukannya Anwar, Kes Di Tangguhkan Pada 19 -23 September

KUALA LUMPUR 26 Ogos - Laporan pakar kimia Jabatan Kimia Malaysia (JKM) Dr Seah Lay Fong mengesahkan bacaan tinggi pada ujian sperma walaupun selepas 90 jam ianya terdedah. Walhal menurut konsultan molekular genetik dari Australia, Dr Brian Mcdoanld yang memberi keterangan untuk hari kedua menyatakan perkara itu adalah mustahil. Peguam Sankara Nair yang ditemui media ketika Mahkamah Tinggi berehat mempersolkan laporan oleh Seah bersabit jumlah sperma yang ditemui dalam dubur pengadu Saiful Bukhari mendakwa dia diliwat. "Mereka dapat bacaan tinggi selepas 90 jam. Bagaimana ini berlaku?" soalnya. Malah beliau berkata ujian yang dilakukan Seah tidak ikut prosedur makmal standard seperti yang diterangkan Brian. "Campuran DNA tidak semestinya kepunyaan Anwar Ibrahim. Lelaki Y' yang dicuba dikaitkan salah sama sekali," tambah Sangkara Nair.

Seah Abaikan Beberapa Prosedur Asas Ujian DNA

Sesi pembelaan kes kes Liwat II Datuk Seri Anwar Ibrahim masuk hari keenam menyaksikan pakar DNA, Brian memberi keterangan berdasarkan laporan ujian DNA yang dilakukan Seah di makmal Jabatan Kimia Malaysia (JKM). Beliau mendakwa Dr Seah Lay Fong (foto) mengabaikan beberapa prosedur asas bagi memastikan tiada campuran bendasing dalam DNA sperma. Brian merujuk kepada keputusan ujian 'Deferential Extracting Process (DEP) yang ditunjukkan di mahkamah. Pakar itu yang disoal peguambela Ram Karpal Singh menyifatkan Seah meneka dalam keputusannya DNA untuk menentukan ianya milik mana-mana individu. Katanya, Seah gagal memastikan DNA dari sperma diasingkan dengan sempurna. "Keputusan DNA tidak boleh dikaitkan dengan mana-mana sperma. Ia mustahil. "Saya jangka, Seah anggap ianya dari sampel yang sama berdasarkan laporan. Seah sepatutnnya maklumkan keputusan tetapi dia tidak berbuat begitu," kata Brian. "Kenapa Seah tidak boleh meneka?" tanya Ram. "Anda boleh salah (merbahaya). Ia tidak boleh dikait dengan sebarang dakwaan kepada tertuduh," tambah beliau lagi.

DNA Saiful Patutlah Di Asingkan Terlebih Dahulu

Mahkamah Tinggi sebelum ini dimaklumkan bahawa DNA 'lelaki Y' adalah milik Anwar berdasarkan perbandingan DNA yang ditemui pada tiga barang milik Anwar ketika beliau ditahan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur lalu. Brian kemudian tidak menolak kemungkinan DNA Saiful turut dikesan dalam ujian tersebut selain mencadangkan ianya perlu diasingkan terlebih dahulu. Katanya punca kesilapan itu berlaku disebabkan Seah tidak melihat sampel DNA menggunakan mikroskop selepas proses pengasingan. Oleh yang demikian menurutnya sampel tersebut tidak boleh digunapakai kerana ia mengandungi DNA pengadu. "Itu sahaja cara untuk menentukan." kata Brian. Sebelum itu pakar dari Australia itu menerangkan kepada mahkamah tentang kemusykilan yang ditemui pada laporan perubatan Hospital Kuala Lumpur (HKL) kepunyaan Saiful. Berdasarkan pengalamannya, Brian memberitahu mahkamah bahawa sperma akan menunjukkan tanda-tanda penyusutan selepas terdedah pada kadar maksimum 30 jam. Namun menurut Brian, laporan itu mencatatkan jumlah tinggi walaupun Saiful hadir ke HKL untuk pemeriksaan 48 jam selepas mendakwa diliwat. Hakim Zabidin menangguhkan perbicaraan ke 19 hingga 23 September 2011.

[Nampaknya perjalanan kes di peringkat pembelaan ini nampak semakin panas dan penuh dengan kontroversi. Apa yang menarik untuk diperkatakan, rakyat Malaysia tidak menyangka selama ini Jabatan Kimia tidak mengikut piawaian yang sepatutnya dalam menjalankan tugas mereka terutamanya dalam urusan berkaitan dengan ujian DNA. Ini mengukuhkan lagi hujjah bahawa kemungkinan berlaku sesuatu yang tidak kena terhadap DNA Anwar Ibrahim dalam kes liwat II ini agaknya. Maka, rakyat tidak hairan ramai penyokong UMNO BN beriya-iya mahu Anwar menyerahkan DNAnya sebelum ini. Rupanya disitulah perangkap maut atau jerangkap samar yang mahu digunakan untuk mensabitkan beliau dengan kes ini. Apa yang pasti, kita harus menunggu lagi untuk melihat banyak lagi pembongkaran panas dalam kes ini. Semoga hakim yang arif dan bijaksana akan membuat keputusan dengan bijak selepas mendapatkan keterangan pembelaan oleh barisan para peguam Anwar nanti hendaknya].

3 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Kawan Beregot.. said...

Sekarang kita dah tahu.....Perangkap..demi Perangkap dia orang pasang....lebih baik Perangkap KERA....kat kebun pisang ..lagi baik....!

Anonymous said...

Perangkap kera tak boleh guna untuk UMNO sebab UMNO tu Kera. Alif mim nun wau, alif tendang wau, sarkis. he he he kata kata keramat Tan Sri Dr. P.Ramlee.

Anonymous said...

Saya pernah terlibat dgn gerakan rakyat utk membebaskan seorg manusia yg dizalimi...? kini manusia itu lupa asas perjuangan asal...! manusia durjana itu sanggup jual bangsa, gadai agama, asalkan mau jadi PM!