Waktu Solat Di Kuantan : Imsak: 5:51 AM Subuh: 6:01 AM Syuruk: 7:17 AM Zohor: 1:22 PM Asar: 4:34 PM Maghrib: 7:23 PM Isyak: 8:32 PM
Lazada Philippines
KREW PENERBITAN PAHANG DAILY ONLINE (PDO) MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA PARA PEMBACA YANG TERUS MEMBERI SOKONGAN KEPADA PORTAL RAKYAT INI


April 28, 2012

Panas: 'Mangsa Di Langgar Polis' Meninggal Dunia

Laporan tidak rasmi, diterima mengatakan salah seorang peserta himpunan Bersih 3.0 yang dilanggar oleh kereta Waja yang dipandu oleh seorang anggota polis yang berusia 24 tahun telah meninggal dunia sebentar tadi. Difahamkan, mangsa berkenaan berbangsa Cina dan kepalanya telah terperosok di bawah kenderaan polis yang melanggar beliau. Kejadian berlaku di hadapan Komplek Sogo dan melibatkan empat orang mangsa termasuk beliau yang parah ketika. Laporan media arus perdana mengatakan, peserta terbalikkan kenderaan polis keran tindakan ganas adalah tidak benar sama sekali, kerana mereka berbuat demikian untuk menarik mangsa yang tersepit di bawah kenderaan polis itu. Susulan kejadian ini, pihak polis dipercayai "teruja" dan mula menggila menahan sesiapa sahaja yang masih belum meninggal ibu negara pada masa ini. Mereka ditahan dan telefon bimbit pula dirampas. Pihak polis kini kemungkinan besar "trauma" dengan apa yang berlaku. Tindakan hingga menyebabkan kematian adalah sesuatu yang sukar dimaafkan oleh rakyat Malaysia sebenarnya. Difahamkan juga, dua orang lagi peserta cedera parah di muka, patah tengkok dan sebelah mata. Akibat kejadian ini, umum sudah mengetahui kemungkinan besar polis akan membuat bedah siasat dan mengatakan mangsa meninggal dunia kerana angin pasang, sakit jantung atau lain-lain. Kita tunggu laporan seterusnya tentang insiden ini.



[Apapun, ramai yang keliru melihat video ini. Apa yang didedahkan oleh media arus perdana mengatakan peserta ganas dan terbalikkan kenderaan polis. Namun pernahkah mereka terfikir dalam situasi begini siapa-siapa akan menjadi bersemangat. Tambahan pula ada maklumat terdapat mangsa tersepit di bawah kenderaan terbabit. Lantaran itulah orang ramai terpaksa terbalikkan kenderaan berkenaan untuk mengalih mangsa. Namun, bila dilihat mangsa tiada maka itu secara kebetulan. Pernahkan kita terfikir siapa yang memulakan insiden ini?. Siapa polis yang melanggar itu dan kenapa dia memakai topi keledar tetapi tidak memakai pakaian seragam polis?. Sedangkan ramai polis memakai pakaian seragama berkenaan. Kenapa dia bawa laju di kawasan yang penuh dengan orang ramai?. Ini satu kesalahan yang wajar diambil tindakan berat. Bukan melihat kepada tindakan ganas peserta. Di mana-mana pun yang terjadi kejadian sebegini pasti orang ramai akan berbuat demikian. Malah, ada pemandu yang dipukul dan kenderaan mereka di bakar gara-gara melanggar penduduk sesebuah kawasan itu. Inilah fenomena yang berlaku sebenarnya. Maka, orang ramai bukan sengaja terbalikkan kenderaan tersebut. Tetapi mereka mahu selamatkan mangsa yang dipercayai terhimpit di bawah kenderaan itu. Malah, anggota polis yang melanggar itu diselamatkan oleh beberapa orang peserta berkenaan. Jika tidak pasti beliau akan dipukul hidup-hidup sebenarnya jika benar orang ramai mengganas. Maka itu, usahlah terlalu taksub dengan laporan media yang mendakwa kononnya peserta itu ganas].

19 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

Itu belum tembakan peluru 125 mm dari kereta kebal Pendekar T72M atau bedilan roket-roket Astros lagi

Anonymous said...

ko jgn nak bohong le...aku ade kat situ, perusuh yg menyerang kederaan polis dulu, pastu pukul polis tu..pembohong, pembohong

GENERATE DUIT HALAL said...

BUDAKBOY

Tinggal 7 tahun lebih sikit je kita nak mencapai taraf developed country - NEGARA MAJU. Peserta BERSIH 3.0 cuma nak duduk dan protes. Kenapa perlu ada water cannon dan tear gas untuk disperse orang.

Dah le tu, selepas org ramai dah bersurai pun tear gas masih dilemparkan. Anak PEREMPUAN Koi sendiri yg kena tear gas semasa nak bersurai..

Semua orang yg celik mata dan ada tv, internet sure nengok cam mana POLIS negara maju handle demonstrators semua. Bukan salah Polis bertugas tapi salah top management polis tu.. terima je arahan pak menteri tanpa soal jawab dan cuba bagi cadangan balas yg terbaik.

cuba baca kisah Field Marshal Sam Manekshaw: Soldiering with Dignity. Dia ni berani kata NO pada Indira Gandi. kisah kat sini http://www.lancerpublishers.com/catalog/product_info.php?products_id=87

ummu nor said...

anonymous ke2 ko ni kira sb le gi ke situ.

Anonymous said...

ko tipu ni.. padahal yang sekarang dalam ICU dua polis yang dalam kereta ni..

ya allah kenapa BERSIH jadi macam ni

Anonymous said...

suatu kejayaan diatas pegorbanan demonstrators, sekurang kurang nya sejarah telah di cipta. hidup bersih, dan pakatan rakyat. hancusss BN dan umnuuuuu.

Anonymous said...

Polis yang langgar demonstrators tu baru lulus lesen "Lembu" kot. Pernahkah sdra Anon 9:04:00 PM, bertanya kepada orang ramai sekarang ini terlalu curiga dengan tindak tanduk anggota polis, kenapa dan mengapakah mereka dibenci. Apa benarkah 2 polis yang kena belasah sekarang ini berada di ICU?

Biar betul sdra, ataupun sdra ingin mengampu serta membodek

Anonymous said...

La...apa salahnya polis tu langgar lembu? Mcm tak biasa lembu2 kena langgar nie...kalau mampos pun lagi bagus...polis tu mmg patut pun dapat lesen langgar lembu2 bodoh mcm tu!!! Naik meluat aku nengok melayu2 bodoh nih!

Anonymous said...

12:11

Melayu dibodohkan olh UMNO..termasuk ko sekali...

Anonymous said...

"Laporan media arus perdana mengatakan, peserta terbalikkan kenderaan polis keran tindakan ganas adalah tidak benar sama sekali, kerana mereka berbuat demikian untuk menarik mangsa yang tersepit di bawah kenderaan polis itu."

Kenapa plak rakaman video kat youtube tunjuk lain? Kalau mangsa ada bawah kereta kenapa orang ramai dok hancurkan keta polis tapi tidak menterbalikkan dari awal?

Nak cerita pun cerita la yang betul... Baik Kerajaan mahupun Pembangkang kalau bagitau benda yang betul aku takkan sangkal... tapi alik2 pahangdaily pun sama kaki merapu, menipu... "Rakyat boleh tengok sendiri la kat youtube.. aku tak sokong mana2 tapi nampak gaya aku xkan sokong pahang daily, PDO dan konco akibat berita ini...

Nampak sangat korang nie takat politik sembang kat "Restoran Kampung Tengah"

Mata hati said...

Assalaam.

jangan saling menyalah. Polis mungkin panik dan terlanggar, kerana suasana agak tertekan. Peserta sepatutnya telah bersurai kalau saya tak silap. Ada pihak yang cepat sangat naik semangat dan melenting sedangkan majoriti peserta bersikap tenang. Siasat dulu dengan teliti dan adil. Jangan terbawa bawa dengan kiblat politik masing masing.Perlu bersikap adil kepada semua.

Terima kasih.

Anonymous said...

anon 1.24, cukup lah terima kenyataan, BN, umno akan pupus tak lama lagi, tahniah PDO jangan layan puak puak pencacai dan pengampu umnuuuuuuuuuuu.

Anonymous said...

Apa dikatakan UMNO pakai kitab Hang Tuah. Takkan hilang melayu didunia. Maka dia orang pun mengatakan UMNO akan memerintah negara Malaysia ini selamanya.. Harimau Malaya? Insyaallah PRU 13 ini kita akan pastikan selamanya HARIMAU MALAYA ini ( UMNO ) hanya sebuah gimik dan boneka. Kalau polis dan spr kompenan parti yang ke 13 dan 14.Mereka semua hanyalah bersifat sementara. Apabila allahswt beri kemenangan yang hak maka yang batil akan mati jua.

Anonymous said...

Dah terlanggar tu mintak maaf je la..buat ape nak belasah orang pulak...

Anonymous said...

Tipu pun tipu la PDO, janji BERSIH berjaya capai matlamatnya. Gabra juga Najib and the geng.

Anonymous said...

dua dua melayu bodoh....yg PKR pun bodoh....yg UMNO pun 2 x 5.....apa dahhhhhhhh melayu ngan melayu...mcam mana nk maju

Anonymous said...

Padan kena klentong ngan keling ambiga. Nak tipupun agak2 jelah PDO..

Anonymous said...

salam..aku x amek port pon bnde2 politik kt msia yg panas,suam,sejuk,kurg manis mcm2 ni...tp perjuangan BERSIH aku respect..matlamat BERSIH aku sgt2 respect..xpyh cite pjg..sume dh nyata..bkk la rtm mahupun media prima..sume kerajaan pgg..ape sume pmbangkang ni jahat ke?sume kerajaan ni bagos?? depa ni malaikat ke?ape yg berlaku kt BERSIH..dh pon belaku..aku slhkn ko,ko slhkn aku..xpyh bertekak..balik pd asal kejadian..ko tipu..xkn ade berkat..hidup ko x aman..semoga Malaysia dinaungi rahmat ALLAH..

-ikhlas

Anonymous said...

Anonymous Sunday, April 29, 2012 12:11:00 AM said...

La...apa salahnya polis tu langgar lembu? Mcm tak biasa lembu2 kena langgar nie...kalau mampos pun lagi bagus...polis tu mmg patut pun dapat lesen langgar lembu2 bodoh mcm tu!!! Naik meluat aku nengok melayu2 bodoh nih!

Ni Lembu kena Langgar nk cakap...

kepada barua anak babi cucu anjing cicit setan anon di atas. seronok tk jadi keturunan babi anjing setan ni setahu aku babi setan iblis ni spisis kotor dan jijik dan spisis kami walaupun lembu tetap lembu bersih dan ada harga diri.

salam takziah bro cucu cicit babi gerombolan setan iblis... dan juga umngok wal be-end teringin nk ajak ko minum ptg bersama-sama. kalu blh adjust la masa tk sabar nk jumpa ko bro....miss u so much la.... set time bro ajak anjing polis ko ramai ramai wa satu orang je tkpe lu plih mana tempat kita mkn daging lembu fresh....like u like polis anjing polis anak babi aku bunuh mu semua menatang babi

[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]