PROMOSI HEBAT !! MURAH !! MURAH !! PM 601120682238 UNTUK INFO LANJUT
 

pahangdaily pahangdaily Author
Title: Borang Undi Pos Rakyat Malaysia Luar Negara Di Edar
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
KUALA LUMPUR, 21 Jan - Rakyat Malaysia di luar negara yang telah mendaftar sebagai pemilih dan ingin mengundi melalui pos boleh memuat t...
KUALA LUMPUR, 21 Jan - Rakyat Malaysia di luar negara yang telah mendaftar sebagai pemilih dan ingin mengundi melalui pos boleh memuat turun borang permohonan menerusi lawan web Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) di www.spr.gov.my. Setiausaha SPR, Datuk Kamaruddin Mohamed Baria berkata, Borang 1B atau Borang Permohonan Kertas Undi Pos (Pengundi Pos Luar Negara) dan garis panduan mengisi borang telah dimuat naik SPR pada laman web tersebut. Jelasnya, pemilih berdaftar di luar negara yang ingin memohon kemudahan mengundi melalui pos mesti pernah berada di Malaysia atau kembali ke Malaysia tidak kurang daripada 30 hari dalam tempoh lima tahun sebelum pembubaran Parlimen atau Dewan Undangan Negeri yang sedang berkuat kuasa. "Bagaimanapun, mereka yang tinggal di Selatan Thailand (wilayah Narathiwat, Pattani, Yala, Songkhla dan Satun), Singapura, Brunei dan Kalimantan, Indonesia tidak layak diberikan kemudahan mengundi melalui pos dan perlu balik mengundi pada hari pengundian dijalankan. "SPR telah menetapkan syarat-syarat berkenaan bagi menunjukkan terdapat hubungan yang jelas di antara warganegara Malaysia dengan tanah airnya," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. Beliau menambah, borang permohonan yang lengkap diisi hendaklah dihantar melalui pos kepada Ibu Pejabat SPR di Putrajaya atau e-mel upup@spr.gov.my , faksimile 603-88811201/ 1202/ 1187 / 1192. 

[Peraturan SPR ini terkadang ada logiknya, namun lebih banyak mudaratnya. Mana mungkin rakyat Malaysia yang berada di lokasi terbabit mahu balik tanpa dana untuk mereka berbuat demikian?. Akhirnya, BN juga yang akan menanggung segala kos dengan syarat mereka semua mengundi parti tersebut. Inilah yang diragui sebenarnya. SPR perlu lebih telus dan adil bukan sekadar cakap semata-mata. Rakyat mahu melihat sebuah pilihanraya yang lebih profesional dijalankan pada Pilihanraya Umum Ke-13 ini nanti. Jika ia terus pincang maka sudah pasti rakyat tidak akan percaya lagi kepada badan bebas itu. Selama ini mereka masih bersabar dengan kerenah SPR yang tidak habis-habis cuba untuk memperbodohkan rakyat dengan peraturan-peraturan yang jelas berat sebelah!].

Advertisement

Post a Comment

Anonymous said... Saturday, January 26, 2013 5:17:00 PM

Kalau macam ini ....buat tempat undi di TOL....lagi senang....turun bas/kereta pangkah....naik bas jalan...

 
Top