Empat Orang Anak Kapal Warga Malaysia Di CulikKOTA KINABALU: Empat anak kapal warga Malaysia diculik oleh kumpulan lelaki bersenjata warga Filipina dekat Pulau Ligitan di perairan Semporna di pantai timur Sabah, Jumaat malam.

Laporan awal menunjukkan lapan lelaki bersenjata warga Filipina yang menggunakan bot laju menyerbu ke dalam kapal milik Malaysia, MV MASFIVE 6 yang berlayar dekat Pulau Ligitan dan menahan mereka sebelum menculik. 

Bot laju yang membawa empat tebusan warga Malaysia bersama kumpulan lelaki bersenjata menuju ke perairan Filipina.

Anak kapal warga asing yang lain iaitu tiga warga Myanmar dan dua warga Indonesia dibiarkan tanpa sebarang kecederaan.

Menurut laporan awal, walaupun pihak polis masih belum membuat pengesahan, keempat-empat mereka yang diculik dikenal pasti sebagai Wong Teck Pang, 41; Wong Hung Song, 44;  Wong Teck Chi, 39; dan Johnny  Lau Jung Hien, 21.

Kapal itu dalam perjalanan pulang ke Tawau selepas menghantar kayu balak ke Manila semasa insiden yang berlaku kira-kira 7 malam.

Setakat ini, belum diketahui sama ada kumpulan lelaki bersenjata itu mempunyai kaitan dengan kumpulan Abu Sayyaf yang menuntut wang tebusan AS$1 juta bagi membebaskan sekumpulan anak kapal warga Indonesia yang diculik pada Isnin lalu.

Seramai 10 anak kapal warga Indonesia dari kapal tunda milik Taiwan berdekatan diculik semasa kapal mereka menghampiri perairan Sabah.

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]