Tindakan Polis Tahan Rafizi Melangkaui Parlimen !


KUALA LUMPUR: Tindakan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar yang mengarahkan anggotanya menahan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli ketika persidangan Dewan Rakyat masih berbaki dua hari, dikecam Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang.
Menyifatkan tindakan Khalid itu seolah-olah tidak menghormati serta melangkaui Parlimen, Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah turut mempersoalkan tindakan tergesa-gesa yang dilakukan polis terhadap Naib Presiden PKR itu.
“Persoalan mengenai sama ada polis patut dan boleh menahan Rafizi kerana dituduh melanggar Akta Rahsia Rasmi (OSA) adalah soalan yang berbeza dan jatuh kepada persoalan kedua.
“Mengapa tidak Rafizi ditahan selepas penangguhan sidang Parlimen esok?” Soalnya dalam satu kenyataan media, hari ini.
Semalam, Rafizi ditahan polis di luar pagar Parlimen mengikut seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi ekoran daripada pendedahannya pada bulan lalu mengenai perkaitan antara Lembaga Angkatan Tentera dan syarikat sarat hutang dan skandal, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Mengulas lanjut, Kit Siang menjelaskan, pada awal sidang Dewan Rakyat berlangsung, satu resolusi sebulat suara telah diluluskan di Parlimen bagi mengarah Ketua Polis Negara untuk memastikan tiada halangan keluar masuk Dewan Rakyat dikenakan terhadap setiap ahli Parlimen sepanjang hari persidangan.
“(Tetapi) sekarang Ketua Polis Negara sendiri yang menghalang ahli Parlimen dari menghadiri dua persidangan terakhir Parlimen dengan “menyerang hendap” dan menangkap Rafizi di luar pagar Parlimen semalam.
“Dan ini bukanlah isu partisan, yang menjejaskan ahli Parlimen dari PKR atau Pakatan Harapan sahaja, tetapi isu ini menjejaskan keistimewaan Parlimen untuk setiap ahli Parlimen, tanpa mengira sebarang latar belakang parti politik,” tegasnya.
Sehubungan itu, Kit Siang yang digantung Parlimen sejak 22 Oktober tahun lalu itu menggesa supaya Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia masuk campur dan mempertahankan hak keistimewaan yang ada pada setiap ahli Parlimen untuk hadir melaksanakan tugas yang diamanahkan rakyat tanpa gangguan dan halangan. #sumber

3 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

Sebaiknya polis tangkap kit siang sebab dia anti melayu dan Islam. Dialah yg mengesyorkan agar bahasa resmi diubah daripada melayu kpd Inggeris. Dia juga mengesyorkan tiada agama resmi. Dia juga mengesyorkan agar sistem beraja di malaysia dihapuskan. Dia juga mahu menghapuskan hak istemewa bangsa melayu dan bumiputra. Dia anti hukum Islam terutama hudud. Dia mahu menjadikan negara ini sebagai sebuah republik. Sebab itu dia mesti ditangkap dan dipenjarakan.

Anonymous said...

Polis tak tangkap sebab mereka tak bongok macam Anon di atas.Undang-Undang apa nak guna?????

Anonymous said...

Kalau tak salah, Polis nak tangkap 3 kali sehari pun, takut apa..?

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]