Zahid: Laporan PAC 'Bukti' Tuduhan Tidak Benar !


KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai 1MDB membuktikan tuduhan yang mengatakan ada 'tangan ghaib' yang memperoleh faedah atau pengarahan terhadap sesuatu transaksi adalah tidak benar.  

"Laporan ini jelas menunjukkan keadaan adalah sebaliknya," kata Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri. 

"Penelitian harus dibuat terhadap syor-syor yang telah dibuat jawatankuasa ini termasuk badan-badan penguatkuasaan yang perlu melakukan siasatan terhadap mantan ketua pegawai eksekutif yang telah menguruskan badan (1MDB) ini," katanyakepada pemberita di lobi Parlimen semalam.

Ahmad Zahid berkata pihak berkuasa berkaitan perlu menyiasat bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) seperti disyor oleh PAC.

PAC pada Khamis membentangkan Laporan Kawalan Pengurusan Tadbir Urus 1MDB di Dewan Rakyat. 

Antara syornya ialah meminta pihak berkuasa supaya menyiasat bekasCEO 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan pihak yang berkaitan. 

Ahmad Zahid yang juga anggota Parlimen Bagan Datoh berkata laporan PAC harus diterima sebagai laporan rasmi dan tidak dijadikan polemik politik.  

"Dengan ini, saya harap perkara ini (laporan) tidak jadi polemik politik sebaliknya diterima sebagai satu laporan rasmi yang dibuat oleh PAC di mana lantikan ini dibuat oleh Jawatankuasa Hak yang telah ditentukan oleh anggota-anggota Parlimen Barisan Nasional dan pembangkang," katanya.  

"Mereka (PAC) tentunya telah meneliti terdapat urusniaga yang dijalankan tidak berdasarkan peraturan urusniaga yang memerlukan daya keuntungan sesuatu projek itu dan dalam perkara ini serahkan kepada pihak berkuasa untuk lakukan siasatan," katanya.  #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]