[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]1,700 Peniaga Terlibat Bazar Ramadan Di Kuantan


KUANTAN: Majlis Perbandaran Kuantan meminta operator-operator yang dilantik untuk mengendalikan Bazar Ramadan tahun ini menjalankan penyelarasan dan perlaksanaan secara teratur bagi mengelakkan sebarang masalah yang akan timbul.

Yang Dipertua MPK, Datuk Fadzilla Salleh (foto) memberitahu, antara operator yang dilantik termasuk Koperasi Kakitangan MPK Berhad (Kospek), Anulae, Persatuan Peniagaan Pasar Lambak Kuantan (PPPLK), Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) di tujuh buah lokasi terpilih yang sebelum ini di bawah pengurusan MPK.

Menurutnya, sebanyak 1,700 peniaga membabitkan 34 buah lokasi disediakan sepanjang Ramadan nanti dengan tambahan empat lokasi baharu iaitu di Berjaya Permai, Pandan Damai, PSJ Sungai Karang dan Gambang Damai.

“Tahun ini ada sedikit kelainan dengan beberapa operator dilantik untuk mengendalikan bazar selain di bawah kendalian MPK. Cuma saya minta operator dapat menyelaraskan susunan tapak dengan betul dan jelas untuk mengelakkan sebarang masalah.

“Selain itu saya mahukan peniaga-peniaga yang terlibat mematuhi peraturan yang ditetapkan seperti tiada lagi penggunaan polisterin dan bahan-bahan yang boleh membahayakan pengguna untuk memastikan operasi dapat berjalan lancar,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata sedemikian sempena majlis penyerahan permit perniagaan Bazar Ramadan 2016 di Dewan Jubli Perak di sini hari ini yang turut menyaksikan taklimat daripada Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip), Pejabat Kesihatan Daerah Kuantan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri (KPDNKK) Pahang dan MPK sendiri.

Dalam pada itu, beliau juga meminta pegawai-pegawai yang terlibat memantau jika penyelewengan membabitkan segelintir peniaga yang mengambil kesempatan menyewakan permit mereka terhadap orang ketiga dengan caj lebih tinggi.

“Selain itu, saya mahukan peniaga menghormati waktu solat dan berpakaian bersih, sopan serta tidak menjolok mata untuk menjaga kesucian bulan Ramadan nanti,” katanya lagi.

Sementara itu, Fadzilla turut meminta pengunjung supaya peka dengan aspek kebersihan kerana penguatkuasa-penguatkuasa ditempatkan di lokasi bazar dan jika dikesan membuang sampah merata-mata, tindakan akan dikenakan berdasarkan peraturan yang ditetapkan selain memastikan aliran trafik dapat berjalan lancar di beberapa lokasi. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]