Malah dalam kejadian ber­kenaan dua mangsa telah mengeluarkan wang simpanan sebanyak RM89,000 dan RM111,000 daripada akaun Tabung Haji mereka manakala seorang lagi mangsa mengeluarkan wang tunai dari sebuah bank berjumlah RM17,000.
Selain itu, ketiga-tiga mangsa turut kerugian wang tunai kira-kira RM133,000 dalam kes tersebut.

Difahamkan sindiket ber­kenaan menawarkan hadiah lumayan se­perti kereta mewah malah memberi hadiah barangan berharga terlebih dahulu bagi meyakinkan mangsa.

Ketua Polis Daerah, Superintenden Mohamad Mansor Mohd. Nor berkata, berdasarkan laporan, ketiga-tiga mangsa termasuk seorang wanita diperdaya oleh sindiket berkenaan yang menawarkan hadiah lumayan melalui sindiket gores dan menang antara 4 April hingga 22 April lalu.

“Mangsa pertama yang merupakan seorang wanita berusia 62 tahun didatangi tiga suspek wanita di rumahnya yang menawarkan cabutan bertuah sebelum mang­sa dibawa ke bank bagi mengeluarkan wang simpanan sebanyak RM17,000.

“Mangsa kedua berumur 73 tahun telah ditawarkan cabutan bertuah selepas mengeluarkan wang simpanan di Tabung Haji dan mangsa ketiga berumur 71 tahun ditawarkan cabutan bertuah semasa berada di dalam kereta di sini sebelum masing-masing mengeluarkan wang tunai di Tabung Haji berjumlah RM89,000 dan RM111,000,” katanya dalam sidang akhbar selepas Majlis Perhimpunan Bulanan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bentong di sini Selasa lalu.

Menurut Mohamad Mansor, modus operandi sindiket itu adalah menawarkan kad gores dan menang kepada mangsa terlibat dan memaklumkan mangsa mendapat hadiah lumayan sebelum membawa mangsa ke bilik mesyua­rat sebuah hotel untuk mendengar taklimat.
Jelasnya, mangsa yang terpe­ngaruh kemudiannya akan dibawa ke bank untuk mengeluarkan wang simpanan mereka bagi di­serahkan kepada suspek.

Dalam pada itu, beliau berkata, susulan daripada laporan polis yang dibuat mangsa pihaknya menahan enam suspek termasuk tiga lelaki dan tiga perempuan di daerah ini pada 22 April lalu.

Katanya, kesemua suspek yang berusia antara 23 hingga 45 tahun ditahan reman bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.
Jelasnya, ekoran penahanan suspek polis turut merampas sejumlah baucar gores dan menang, cop syarikat dan juga surat perjanjian milik mangsa. #sumber