Perbahasan RUU Hudud, Di Tangguhkan Oktober !


KUALA LUMPUR: Pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian mengenai hudud hanya akan dibahaskan di Parlimen pada Oktober depan atas permintaan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Hadi yang membentangkan usul tersebut di Dewan Rakyat pada pagi Khamis membuat permintaan bahawa ia akan dibahaskan pada persidangan akan datang.
Sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman mahu mempercepatkan usul tersebut di dalam senarai  aturan urusan mesyuarat Dewan Rakyat.
RUU itu disenaraikan sebagai item No.15 dalam senarai aturan mesyuarat Dewan Rakyat.
Ahli Parlimen pembangkang membantah usul Azalina itu dengan alasan masa tidak mencukupi telah diberikan untuk meneliti RUU tersebut.
Anthony Loke (DAP-Seremban) berkata ia adalah kali pertama RUU persendirian itu dipercepatkan dibawah Kertas Perintah untuk perbahasan.
"Ia hanya dibahaskan pada pagi tadi oleh Hadi dan dipercepatkan ke item No.15 dibawah Kertas Perintah untuk perbahasan.
"Adakah langkah pada saat akhir ini satu muslihat politik?," katanya.
Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia membenarkan usul itu diundi secara terbuka di Parlimen. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]