[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Rumah Generasi Baharu Sungai Retang Tersadai !


JERANTUT:  Pihak berkaitan digesa menyiapkan projek Rumah Generasi Baharu di tanah rancangan Felda Sungai Retang dekat sini yang bermula kira-kira tiga tahun lalu mengikut tarikh ditetapkan.

Tinjauan di tapak projek itu kelmarin mendapati, kira-kira 48 unit rumah sedang dibina dan ada antaranya belum siap sepenuhnya serta masih di peringkat awal pembinaan apabila hanya kerangka dan tiang terpacak.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Felda Sungai Retang, Suran Jaafar berkata, pembinaan 400 unit rumah itu sepatutnya sudah siap 50 peratus.

Menurutnya, bagaimanapun pembinaan empat blok dengan 12 unit rumah setiap satunya baru hendak dimulakan malah sebahagian lagi tanah yang diperuntukkan belum diratakan.

“Saya selaku Ketua UMNO Cawangan Sungai Retang agak terkilan melihat kerja-kerja yang dilakukan ini.

“Sepatutnya ia siap sepenuhnya Julai tahun depan, tapi kalau macam ini caranya, macam mana hendak siap?” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini.

Beliau berkata, ketika PRU-13, beliau berjanji mendapatkan rumah untuk belia tanah rancangan ini.

Suran berkata, beliau bimbang sekiranya janji itu tidak dilangsaikan sebelum PRU akan datang, golongan itu akan berasa tidak berpuas hati.

“Masa PRU13, undi dari tanah rancangan ini membantu memberi kemenangan kepada BN. Kalau tak siap rumah ini, kemungkinan belia akan hilang kepercayaan kepada kerajaan,” katanya.

Beliau turut berharap pihak berkaitan dapat melakukan kerja-kerja diamanahkan dengan baik termasuk menambak tanah pada ketinggian sama.

Katanya, berdasarkan pelan pembangunan dan pertambahan perumahan, tidak mustahil akan berlaku masalah perparitan.

“Kita yakin dengan pelan yang dibuat, namun kalau boleh, biarlah kawasan rumah ini dibina secara sama rata.

“Kalau ada kawasan yang tinggi dan ada kawasan rendah, nanti yang rendah akan mudah banjir,” katanya.

Menurutnya, projek tersebut diharap siap pada tarikh ditetapkan.

“Golongan belia sudah mula hilang harapan untuk melihat rumah mereka siap dalam tempoh ditetapkan kalau kini hanya 48 unit rumah dari 400 unit baru hendak dibangunkan,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]