[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Monspace Sky Airlines Sedang Di Siasat Mavcom


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) sedang menyiasat Suasa Airlines Sdn Bhd kerana beroperasi tanpa permit perkhidmatan udara yang sah (ASP).

Mavcom dalam satu kenyataan pada Isnin, pada masa yang sama, turut membuat laporan polis ke atas Monspace Sky Airlines selepas ia mengelirukan orang ramai dengan memasarkan dirinya sebagai sebuah syarikat penerbangan walaupun tidak memiliki lesen perkhidmatan udara (ASL) atau ASP.

Mavcom berkata, dalam kes Suasa Airlines, syarikat itu telah memohon untuk  mengendalikan penerbangan komersil dari Kuala Lumpur ke Langkawi pada 22 Julai, tetapi tidak diluluskan.

"Ia bagaimanapun terus beroperasi sebagai 'penerbangan demonstrasi' dan perkara ini sedang disiasat Mavcom," katanya.

Katanya, tanpa ASP yang sah, Suasa Airlines tidak boleh mengendalikan  perkhidmatan udara komersial.

"Mavcom juga menasihatkan para pengguna supaya tidak membuat sebarang urusan penerbangan dengan Suasa Airlines dan Monspace Sky Airlines untuk memastikan  mereka tidak berhadapan dengan masalah semasa membuat perjalanan," katanya.

Ditubuhkan pada 1 Mac 2016, Mavcom merupakan sebuah badan bebas yang mengawal selia hal-hal ekonomi dan komersil yang berkaitan dengan penerbangan awam. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]