Saiz Kecil, Punca "Harga Ayam Naik" Di Pahang !


KUANTAN: Saiz ayam yang kecil dipercayai menjadi punca pemborong ayam di Pahang menaikkan harga antara 20 dan 30 sen sebelum dijual pada harga sekitar RM8.50 ke RM10 sekilogram di pasar.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Pahang, Sharuddin Jali (foto) berkata, pemborong mendakwa pembekal menetapkan harga bermula RM8.50 untuk satu kg bagi ayam yang beratnya hanya sedikit melebihi sekilogram.

"Pemborong mendakwa kos proses membersihkan ayam seperti mencabut bulu dan mengeluarkan organ dalaman meningkat apabila saiz ayam kecil dan ia perlu diambil kira dalam harga.

"Di Pahang, kita dapati tiada masalah berkaitan kuantiti atau bekalan ayam, sebaliknya apa yang berlaku ialah kualiti ayam," katanya selepas menyertai pemeriksaan KPDNKK di premis pemborong ayam Syarikat Niaga Maju Trading di sini, hari ini.

Beliau berkata, setakat ini pihaknya telah memeriksa enam premis pemborong di sekitar Kuantan dan 30 premis perniagaan di sekitar Pahang bagi mendapatkan penjelasan berhubung kenaikan harga ayam.

KPDNKK turut menerima enam aduan daripada pengguna berhubung isu ayam yang didakwa dijual pada harga RM10 hingga RM13 sekilogram di Pasar Besar Kuantan dan pasar sekitar Balok di sini, katanya.

Sharuddin juga menolak kemungkinan harga ayam di negeri ini meningkat ekoran wabak bronkitis berjangkit (IB) kerana setakat ini Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri masih belum mengesahkan kewujudan wabak itu di negeri ini.

Bagaimanapun, untuk mendapatkan penjelasan lanjut daripada pemborong, Sharuddin berkata KPDNKK telah mengeluarkan notis meminta penjelasan mereka mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

"Mereka perlu memberi penjelasan dalam tempoh tujuh hari dan ia akan membantu KPDNKK dalam membuat siasatan lebih lanjut mengenai kenaikan harga ayam.

"Jika benar kenaikan berlaku di peringkat penternak, maka kita akan meminta penjelasan mereka pula," katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]