Aziz Bari: Amanah Akan Hilang Deposit Kalau Ikut Nasihat Zaid

PETALING JAYA: Saranan bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim agar Amanah bertanding di semua kerusi yang dipegang PAS pada pilihan raya umum ke-14 hanya akan menyebabkan parti itu hilang deposit, kata Dr Abdul Aziz Bari.
Ahli politik DAP itu berkata Amanah sebaliknya perlu cermat dalam memilih kerusi dan hanya bertanding di kawasan yang berpotensi dimenanginya.
“Amanah masih belum membuktikan yang mereka adalah pengganti PAS.
“Maka mereka harus memilih kawasan yang berpeluang besar untuk dimenangi. Calon-calonnya perlu bijak untuk tidak hilang deposit,” kata bekas pensyarah undang-undang itu.
Beliau mengingatkan tentang pencapaian Amanah dalam pilihan raya negeri Sarawak April lalu, apabila 9 daripada 13 calon Amanah hilang deposit.
Pada pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar pula, parti berusia setahun itu dilihat bergantung kepada penyokong DAP dan PKR.
Dua hari lalu, Zaid berkata Amanah perlu bertanding di semua kerusi PAS dan menggunakan isu 1MDB bagi memenangi pengundi yang majoritinya orang Melayu.
Sementara itu, pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia Dr Suffian Mansor berkata 1MDB tidak akan berkesan mempengaruhi pengundi terutama di kawasan luar bandar.
“Ia terlalu rumit untuk mereka faham. Hal yang lebih utama adalah isu ekonomi. Akhirnya apa yang penting buat mereka adalah pendapatan, makanan dan survival,” katanya lagi.  #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]