Dua Senator AS Bimbang Anwar Ibrahim Belum Di Bebaskan !


KUALA LUMPUR: Dalam satu surat kepada Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama, Senator Benjamin L.Cardin dan John McChain melahirkan kebimbangannya terhadap tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang sehingga kini masih belum membebaskan Ketua Pembangkang, Saudara Anwar Ibrahim.

Kata mereka, pemenjaraan Anwar adalah bermotifkan politik dan bertentangan dengan prinsip demokrasi.
“Anwar menyokong kepelbagaian kaum, agama, demokrasi dan suaranya penting dalam agenda Muslim untuk keamanan.

“Walaupun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menyatakan bahawa pemenjaraan Anwar adalah salah, menafikan perbicaraan yang adil dan dipenjarakan semata-mata atas sebab poltik, tapi Najib berulang kali menolak untuk membebaskannya.

“Dengan keadaan kesihatan beliau, pembebasan Anwar adalah satu langkah penting dalam mengesahkan kedaulatan undang-undang dan menyakinkan masyarakat antarabangsa mengenai komitmen Malaysia dalam hak asasi manusia,” katanya.

Mereka turut mengecam tindakan Najib yang mahu melaksanakan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi membolehkan dirinya berkuasa penuh ke atas isu-isu politk dan keselamatan negara. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]