Kemeterian Kesihatan: Tiada Bukti Ada Plastik Dalam Biskut Hup Seng


PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan berkata pihaknya mendapati tiada bukti yang menunjukkan plastik telah digunakan sebagai bahan untuk membuat biskut jenama Hup Seng.

Pengarah Kanan Keselamatan dan Kualiti Makanan kementerian, Noraini Othman berkata Hup Seng telah menjalankan Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal (HACCP), satu program jaminan keselamatan makanan.

"Kementerian Kesihatan telah membuat pengesahan program jaminan keselamatan makanan yang dilaksanakan oleh Hup Seng dan mendapati bahawa tiada bukti plastik digunakan sebagai bahan dalam membuat biskutnya," katanya kepada The Star Online dalam satu kenyataan yang dihantar melalui email.

Tambahnya, makanan kering seperti biskut yang mengandungi jumlah karbohidrat yang tinggi dan lemak secara semulajadi boleh membakar dengan mudah.


Minggu lalu, sebuah video yang mendakwa Krim Kraker Istimewa Ping Pong keluaran Hup Seng telah disalut dengan lapisan plastik dikongsi secara meluas di rangkaian media sosial.

Video itu menunjukkan biskut itu dibakar dengan mudah menggunakan pemetik api, dengan pembuat video mendakwa biskut yang terbakar mungkin mengandungi bahan sintetik dan tidak selamat untuk dimakan.

Hup Seng berkata klip video itu bertujuan untuk mencemarkan imej produk dan reputasi syarikat.

Tambahnya, ujian makmal minggu lalu telah menunjukkan bahawa kandungan plastik tidak dikesan dalam  Krim Kraker Istimewa Ping Pong dan Krim Kraker Istimewa keluarannya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]