Mufti W.Persekutuan Tidak Pernah Kata Main Pokemon Go 'Haram'


PETALING JAYA: Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri tidak pernah berkata bahawa bermain Pokemon Go adalah haram bagi orang Islam.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook beliau pada Ahad, mufti hanya menyatakan bahawa permainan itu tidak digalakkan dalam Islam jika ia membawa kepada kemudaratan.

"Pihak kami amat kesal dengan salah guna tajuk berkenaan fatwa Pokemon Go oleh beberapa media alternatif atas talian yang sewenang-wenangnya meletakkan kesimpulan tanpa kajian mendalam. 

"Manipulasi tajuk yang dibuat sedemikian memberikan imej yang negatif kepada institusi mufti dan kefatwaan dan imej agamawan Muslim keseluruhannya di mata umat Islam dan juga saudara-saudara bukan Muslim yang kita kasihi," menurut kenyataan tersebut.

Menurut kenyataan itu, Dr Zulkifli tidak pernah sekali menggunakan istilah 'haram' dalam fatwa yang dikeluarkan, tetapi sekadar menasihatkan umat Islam untuk menjauhkan diri daripada permainan Pokemon Go kerana ia membawa lebih banyak mudarat daripada kebaikan.

"Beliau menggunakan kalimah-kalimah yang menzahirkan kecenderungan beliau ke arah pengharamannya iaitu 'perlu dijauhkan permainan Pokemon Go dan Pokemon itu sendiri jika permainan ini membawa kepada mudarat.

"Sebab utama Mufti tidak menggunakan istilah 'haram' kerana ia bukan sesuatu yang qat'ie iaitu ada hukumnya dalam Quran dan Sunnah," katanya.

Tambahnya, jika perkataan haram digunakan, ia adakalanya nemberi impak yang negatif dan mungkin kurang sesuai dengan situasi masyarakat kita.

Pokemon Go dilancarkan secara rasmi pada 6 Julai, memasuki pasaran Malaysia dan lebih 30 negara-negara lain pada hari Ahad.

Permainan ini menggunakan kamera telefon pintar untuk mewujudkan satu pengalaman realiti di mana Pokemon kelihatan hadir secara fizikal di lokasi pemain. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]