Pengangur Di Penjara, Gara-Gara Mencuri Enam Paket Milo


KUALA LUMPUR: Gara-gara mencuri enam paket Milo daripada sebuah pasar raya, seorang penganggur dihukum penjara 15 hari oleh Mahkamah Majistret di sini, Selasa.
Majistret Husna Dzulkifly menjatuhkan hukuman itu ke atas Aw Man Chong, 57, selepas dia mengaku bersalah mencuri enam paket Milo bernilai keseluruhannya RM73, di pasar raya UO Superstore Jalan Tuanku Abdul Rahman, di sini pada 9.05 malam, 7 Ogos lepas.
Mahkamah memerintahkan hukuman itu bermula dari tarikh tangkap pada 7 Ogos, 2016.
Dia didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara 10 tahun dan boleh juga dikenakan denda dan bagi kesalahan kali kedua atau yang kemudian hendaklah diseksa dengan penjara dan boleh juga dikenakan denda atau sebat.
Mengikut fakta kes tertuduh ditangkap di kaki lima di pasar raya itu selepas keluar tanpa membuat bayaran di kaunter.
Tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman ringan kerana dia tidak bekerja dan mengalami sakit tulang belakang.
Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Zikri Jaafar memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal berbentuk pengajaran dengan mengambil kira rekod lampau tertuduh yang mempunyai 11 kesalahan dadah, satu kes curi dan satu kes rompak. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]