Aktivis Politik: SPR "Gagal", Atasi Masalah Persempadanan Semula


PETALING JAYA: Aktivitis politik, Wong Chin Huat mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) gagal mengatasi masalah pembahagian yang tidak adil dalam pelan persempadanan semula.
Malah Chin Huat yang merupakan penganalisis politik dan sosial bagi kumpulan pemikir di Penang Institute, mendakwa usul SPR itu memburukkan lagi keadaan.
Chin Huat memberi contoh bagaimana kawasan Paya Terubong di Pulau Pinang mempunyai 41,707 pengundi, manakala kawasan berhampiran, Air Putih hanya memiliki 12,752 pengundi.
“Ini menunjukkan SPR tidak melakukan persempadanan semula secara sama rata,” kata beliau kepada pemberita di pejabat Bersih 2.0 pada Selasa.
Selain itu, Chin Huat mendakwa beberapa contoh pembahagian yang tidak adil berlaku di Selangor.
Jelasnya, mengikut Seksyen 2(c) Jadual ke-13 Perlembagaan Persekutuan, proses persempadanan di negeri yang sama perlu setimpal dengan jumlah pengundi dan pengecualian tidak diberikan kepada semua persempadanan di luar bandar tetapi hanya di kawasan mereka yang tinggal di kawasan yang luas.
“Saya menyangkal dakwaan SPR yang membenarkan persempadanan itu dibuat berdasarkan jurang perbezaan kawasan bandar dan luar bandar," katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]