Hari Malaysia: NGO Syorkan "Jalan Tun Razak" Di Wujudkan Di Kuantan


KUANTAN: "Kenapa nama Allahyarham Tun Abdul Razak langsung tidak diabadikan pada jalan-jalan utama di bandar ini?.   Beliau adalah anak jati negeri Pahang yang pernah mengharumkan nama negeri ini.. malah jasanya saya kira lebih besar dari jasa-jasa pemimpin lain yang nama mereka tertera pada nama jalan sekarang ini..", demikian di tegaskan oleh Penyelaras NGO Angkatan Pembela Rakyat (Angkara) dalam posting terbaru di blog beliau hari ini.


Justeru katanya, selaras dengan sambutan Hari Malaysia esok, tanggal 16 September 2016 maka kami mencadangkan supaya Kerajaan Negeri Pahang mewujudkan nama "Jalan Tun Razak" di bandar ini. 

Tun Abdul Razak lebih dikenali sebagai Bapa Pembangunan Malaysia oleh rakyat yang menyanjunginya kerana jasa dan sumbangan beliau untuk kemakmuran dan kemajuan rakyat serta negara Malaysia. Beliau dilahirkan di Pulau Keladi, Pekan, Pahang pada tanggal 11 Mac 1922. 

Tun Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Beliau telah dilantik untuk menggantikan Tunku Abdul Rahman Putera Al-Haj sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-2 pada tahun 1971. 


Sepanjang perkhidmatannya sebagai anggota kerajaan, beliau telah banyak memberikan sumbangan khasnya dalam pembangunan negara dan luar bandar. Beliau meninggal dunia sewaktu masih berkhidmat sebagai Perdana Menteri pada 14 Januari 1976.

"Jasa Tun Razak tidak perlu diragui lagi. Bahkan di negara kita banyak jalan-jalan utama mengabadikan nama beliau seperti Jalan Tun Razak di bandar-bandar utama seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru, Ipoh, Melaka, Kangar, Kuching dan sebagainya. Malah, bandar-bandar kecil seperti Kuala Kangsar dan Bintulu. Di Pahang, Jalan Tun Razak hanya ada di Raub sahaja sebaliknya di ibu negeri Pahang sendiri iaitu Kuantan tiada langsung diabadikan nama pemimpin negara itu sejak sekian lama", kata Shukri.


Justeru, beliau mengesyorkan jalan utama di bandar Kuantan iaitu "Jalan Mahkota" atau pun "Jalan Besar" ditukarkan namanya kepada Jalan Tun Razak sempena Hari Malaysia ini. Dua jalan itu agak sesuai ditukar kerana ia tidak membabitkan nama mana-mana pemimpin negara atau negeri berbanding Jalan Tun Ismail, Jalan Wong Ah Jang, Jalan Lim Hoe Lek dan sebagainya. 


"Apapun, ia sekadar cadangan  kami semata-mata dan terpulang kepada Kerajaan Negeri Pahang untuk memikirkannya. Saya kira idea ini amat bagus, tambahan pula Perdana Menteri yang ada sekarang juga adalah anak kepada Tun Razak. Maka ia pasti dipersetujui dan disokong oleh Dato' Sri Najib Tun Razak sendiri sebenarnya. Mana mungkin Jalan Tun Razak boleh tersergam indah di tempat lain, tapi tidak di negeri Pahang sendiri", ujar Shukri lagi.

Semoga cadangan ini dapat dipertimbangkan dengan sewajarnya oleh Kerajaan Negeri Pahang pimpinan Dato' Sri Adnan Yaakob. Ia sekali gus boleh menaikkan imej jalan utama terbabit sebenarnya, selaras dengan kempen Tahun Melawat Pahang 2017 yang sedang rancak dijalankan sekarang ini.  #pdonews

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]