PROMOSI HEBAT !! MURAH !! MURAH !! PM 601120682238 UNTUK INFO LANJUT
 

pahangdaily pahangdaily Author
Title: Kanak-Kanak India Kepala Terkulai Kini Jalani Kehidupan Baharu
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
NEW DELHI:  Seorang kanak-kanak India berusia 13 tahun yang pernah menarik perhatian dunia kerana menghidap penyakit unik yang menyeba...

NEW DELHI: Seorang kanak-kanak India berusia 13 tahun yang pernah menarik perhatian dunia kerana menghidap penyakit unik yang menyebabkan otot lehernya lemah sehingga menyebabkan kepalanya terkulai, kini sudah menjalani kehidupan baharu.
Mahendra Ahirwar menderita penyakit ‘congenital myopathy’ sejak kecil dan terpaksa hidup dengan kepalanya tergantung 180 darjah.
Tetapi selepas kisahnya disiarkan oleh seorang wanita dari Liverpool, Julie Jones sejak Mei lalu dengan harapan mengumpul dana sebanyak 12,000 pound (RM61,500) bagi menjalani pembedahan, hidup Ahirwar mula berubah.
Bapanya, Mukesh memberitahu Mail Online, pembedahan untuk membetulkan lehernya anaknya telah berjaya dijalankan baru-baru ini.

"Ia merupakan satu keajaiban. Lehernya sudah lurus dan kehidupannya kini sangat berbeza.
"Sebelum ini kami rasa seperti akan kehilangannya. Ahirwar juga sudah yakin untuk berkomunikasi dengan orang lain kerana perasaan malu akibat lehernya lemah, sudah hilang," katanya.
Namun ibunya, Sumitra, 36, mengakui dia lebih rela anaknya mati jika pembedahan tersebut tidak berjaya.
"Saya tidak mampu melihat Ahirwar menderita lagi.
"Saya terpaksa membawanya seperti bayi ke mana-mana sahaja dan bagaimana jika dia sudah besar nanti?
"Jika doktor tidak mampu merawatnya, lebih baik Tuhan mengambil nyawa anak saya," katanya.
Disebabkan pembedahan tersebut telah berjaya, Ahirwa kini mula ke sekolah bersama adik dan kakakny, Surendra, 11, dan Manisha yang berusia 14 tahun. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top