Sempena Hari Asyura, Hadi Awang Seru Bina Penyatuan Sunni-Syiah !

PETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyeru umat Islam bermazhab Sunni dan Syiah di seluruh dunia kembali bersatu dengan mencontohi hubungan erat ulama kedua-dua mazhab itu suatu ketika dulu.
Hadi yang juga Naib Presiden Persatuan Ulama Sedunia berkata ulama terkemuka Sunni dan Syiah zaman dulu bersatu menentang pemerintahan zalim pada zaman masing-masing.
“Imam Abu Hanifah di penjara bersama Imam Jaafar al-Sadiq. Imam Syafie pula diheret bersama Imam Ziad kerana menentang kezaliman khalifah pada zaman mereka. Ini menunjukkan betapa Sunni dan Syiah boleh bersatu.
“Ulama Sunni dan Syiah sepakat bersedih dan mengutuk pembunuhan Husain, cucu kesayangan Rasulullah yang disebut sebagai Penghulu Pemuda di Syurga yang dibunuh syahid di Karbala,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Baru-baru ini, pihak berkuasa agama baru-baru ini membuat 2 tangkapan terhadap penganut mazhab Syiah yang mengadakan sambutan sempena memperingati kematian Husain pada Hari Asyura.
Majlis Agama Islam Melaka (Maim) menahan 2 lelaki warga tempatan ketika sedang membuat persiapan menyambut hari Asyura 2 hari lalu, manakala Majlis Agama Islam Selangor menyerbu majlis sambutan yang diadakan 50 penganut Syiah warga Pakistan semalam.
Hadi berkata beliau kecewa kerana keadaan jauh berubah dengan zaman sebelum ini apabila golongan Sunni dan Syiah kini saling bermusuhan dan lebih malang ia seperti disokong agamawan kedua-dua pihak.
“Dikeluarkan fatwa daripada kalangan ulama di negara masing-masing, hujahnya ialah mazhab Sunni yang wajib melawan Syiah dan di pihak Syiah pula wajib melawan Sunni.
“Barangkali, zaman kini sudah berubah, kiblat sembahyangnya lain dan kiblat politik dan ekonominya lain pula,” katanya sambil membayangkan pengaruh luar yang turut menjadi faktor perpecahan mazhab itu.
Beliau secara khusus menyebut Iran, negara majoriti Syiah yang mula dianggap musuh sebaik selepas Revolusi 1979 diketuai Imam Khomeini menumbangkan pemerintahan Shah Iran.
“Selepas revolusi, Iran dianggap musuh yang sesat bahkan ada menamakannya Majusi selepas memutuskan hubungan dengan Israel. Rakyat Iran diharamkan menunaikan haji di Mekah, hanya layak menyertai Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan tilawah Al-Quran saja,” katanya.
Walaupun tidak menyebut mana-mana nama, kenyataan itu dipercayai ditujukan kepada Mufti Besar Arab Saudi Sheikh Abdulaziz Al-Sheikh yang dilaporkan melabel Iran sebagai “anak Majusi”, ekoran kritikan pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei yang mendakwa negara itu gagal menjamin keselamatan jemaah haji.
Buat kali pertama untuk tempoh 3 dekad, warga Iran tidak dapat menyertai musim haji tahun ini selepas kedua-dua negara gagal mencapai kata sepakat dalam hal keselamatan dan logistik. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]