IKLAN BISNES ANDA DI PAHANG DAILY ONLINE (PDO) SEKARANG !!

Zuraida: "Hasil Kekayaan" Bumi Pahang Di Robek Dek Pak Menteri !


BERA: Kekayaan hasil bumi negara kini tidak lagi disalurkan secara telus dan amanah kepada rakyat, kata Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata, perolehan hasil itu diseleweng sehingga menyebabkan komoditi pesawit dan peladang masih berada di takuk lama, sejak 30 tahun lalu.


“Idea pembentukan Felda itu sangat murni untuk beri peluang orang Melayu memiliki ladang dan tanah.
“Namun, apa yang berlaku usaha murni itu seolah-olah kian lenyap tanpa perubahan positif,” katanya pada siri Jelajah Penerangan 1MDB ‘Bohong Tak Berpenghujung’ di sini.
Lebih mengecewakan katanya, Kerajaan Persekutuan disifatkan tidak komited membantu golongan ini walaupun perolehan hasil komiditi ladang dan sawit dilihat semakin berkembang di peringkat antarabangsa.
“Kalau bapak jolok sawit, adakah wajar anak juga perlu jolok sawit? Sepatutnya komoditi ini dibantu dan menerima pengiktirafan.
“Tetapi di negara kita peneroka dan pemilik ladang khususnya di Pahang masih lagi dalam keadaan ini,” katanya.
Mengakui hakikat tersebut, Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang optimis nasib golongan peneroka mampu diubah sekiranya masyarakat Pahang melakukan perubahan.
“Mengambil contoh Kerajaan Selangor yang melayani golongan peneroka dan pemilikan tanah orang asli secara adil.
“Saya percaya perubahan di Pahang, mampu dibuat sebagaimana kemajuan dinikmati masyarakat di Pulau Pinang dan Selangor,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]