PROMOSI HEBAT !! MURAH !! MURAH !! PM 601120682238 UNTUK INFO LANJUT
 

pahangdaily pahangdaily Author
Title: Zuraida: "Hasil Kekayaan" Bumi Pahang Di Robek Dek Pak Menteri !
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
BERA : Kekayaan hasil bumi negara kini tidak lagi disalurkan secara telus dan amanah kepada rakyat, kata Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida ...

BERA: Kekayaan hasil bumi negara kini tidak lagi disalurkan secara telus dan amanah kepada rakyat, kata Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata, perolehan hasil itu diseleweng sehingga menyebabkan komoditi pesawit dan peladang masih berada di takuk lama, sejak 30 tahun lalu.


“Idea pembentukan Felda itu sangat murni untuk beri peluang orang Melayu memiliki ladang dan tanah.
“Namun, apa yang berlaku usaha murni itu seolah-olah kian lenyap tanpa perubahan positif,” katanya pada siri Jelajah Penerangan 1MDB ‘Bohong Tak Berpenghujung’ di sini.
Lebih mengecewakan katanya, Kerajaan Persekutuan disifatkan tidak komited membantu golongan ini walaupun perolehan hasil komiditi ladang dan sawit dilihat semakin berkembang di peringkat antarabangsa.
“Kalau bapak jolok sawit, adakah wajar anak juga perlu jolok sawit? Sepatutnya komoditi ini dibantu dan menerima pengiktirafan.
“Tetapi di negara kita peneroka dan pemilik ladang khususnya di Pahang masih lagi dalam keadaan ini,” katanya.
Mengakui hakikat tersebut, Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang optimis nasib golongan peneroka mampu diubah sekiranya masyarakat Pahang melakukan perubahan.
“Mengambil contoh Kerajaan Selangor yang melayani golongan peneroka dan pemilikan tanah orang asli secara adil.
“Saya percaya perubahan di Pahang, mampu dibuat sebagaimana kemajuan dinikmati masyarakat di Pulau Pinang dan Selangor,” katanya. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top