Jamal Sokong RUU Hadi, MP Islam Tak Sokong Di Sifatkan "Syaitan" !

PETALING JAYA: Datuk Seri Jamal Md Yunos mengecam ahli Parlimen beragama Islam yang tidak menyokong dan mempersendakan rang undang-undang (RUU) persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355.
“Saya mengecam ahli Parlimen beragama Islam yang tidak menyokong dan mempersendakan RUU 355 dan saya sifatkan mereka adalah syaitan,” katanya.
Pengerusi gerakan Baju Merah itu berkata, beliau menyokong usul dibawa Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan percaya usul RUU 355 ini akan membawa kebaikan kepada masyarakat Islam di Malaysia.
“Saya mendoakan agar usul RUU 355 ini mendapat sokongan semua ahli Parlimen terutama yang beragama Islam kerana ia membawa kebaikan kepada masyarakat Islam di negara ini yang mendokong sistem demokrasi.
“Saya menyokong penuh usul RUU 355 yang dibawa PAS di Dewan Rakyat pada hari ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Hadi yang juga presiden PAS hari ini bertindak menangguhkan usul RUU 355 ke sidang seterusnya yang dijadualkan berlangsung pada Mac 2017.
Kata Hadi, penangguhan itu bertujuan membolehkan pindaan dilakukan terhadap RUU 355 yang hanya akan didedahkan pada sidang Dewan Rakyat akan datang.
Ahli Parlimen Marang itu memohon menambah hukuman dalam Seksyen 2 akta sedia ada.
Ketika ini, akta itu memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 3 tahun atau denda tidak kurang RM5,000 atau tidak lebih 6 sebatan kepada pesalah.
Hadi memohon menggantikan hukuman itu dengan “penjara tidak melebihi 30 tahun atau denda tidak lebih RM100,000 atau 100 sebatan”. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]