Razak Baginda: Kita Perlulah 'Menari' Tarian Naga Bersama China


KUALA LUMPUR: Menjalinkan hubungan baik dengan China bukan satu perkara tidak baik dan Malaysia tidak mampu untuk mengabaikan negara itu, kata Penasihat Pusat Hal Ehwal Global Malaysia (ICON), Abdul Razak Baginda.

"China bukan sahaja negara paling dominan di dunia, ia juga adalah ekonomi kedua terbesar di dunia dan tidak lama lagi akan mengatasi Amerika Syarikat," katanya kepada wartawan pada forum bertajuk Menghayati Semula Demokrasi: Trend Global dan Domestik.

"Jika anda melihat kepada trend, semua orang tertumpu kepada orang-orang Cina.

"Realitinya, kita perlu 'menari' tarian naga bersama orang-orang Cina, dan saya rasa apa yang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak lakukan dan apa yang Presiden Duterte lakukan di Filipina adalah kesedaran bahawa China merupakan negara yang mereka perlu berurusan dengannya," katanya.
Razak mengakui pertelingkahan dengan China mengenai isu Laut China Selatan, tetapi berkata Malaysia bukan satu-satunya negara yang terlibat.

"Vietnam, Filipina, Taiwan, Jepun, Rusia, mempunyai pertikaian dengan China di kawasan tertentu di sempadan bersama," katanya.

Tetapi Razak berkata, China dan Rusia masih bekerjasama mengenai Syria, dan dua negara ini masih mempunyai ikatan strategik terhadap Amerika Syarikat walaupun adanya konflik Laut China Selatan.
"Saya rasa kerajaan telah membuat keputusan untuk menjadi rakan kerjasama dan bukan konfrontasi. Konfrontasi tidak mendatangkan hasil," kata Razak.

"Jika orang-orang Cina bersedia untuk melabur di negara kita ketika pelaburan semakin berkurangan, mengapa tidak.

"Orang-orang Cina telah menjadi rakan ekonomi kepada Malaysia, kita tidak boleh membakar jambatan itu," katanya.

Razak, bekas penganalisis politik, dibebaskan pada tahun 2008 atas dakwaan bersubahat dengan dua pegawai polis dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantunya Shaariibuu.

Beliau telah menulis sebuah buku bertajuk 'China-Malaysia Relations and Foreign Policy'. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]