Mahkamah Membatalkan Permohonan Habeas Corpus Maria Chin

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini membatalkan permohonan habeas corpus difailkan Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah.
Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Nordin Hassan dalam penghakiman lisan berkata, mahkamah itu tiada keperluan mendengar permohonan habeas corpus memandangkan Maria sudah dibebaskan daripada tahanan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 atau Sosma, semalam.
“Mahkamah menerima surat daripada Kementerian Dalam Negeri semalam memaklumkan beliau sudah dibebaskan.
“Responden tidak memfailkan sebarang afidavit untuk membalas habeas corpus,” katanya.
Nordin bagaimanapun tidak mengarahkan pembayaran sebarang kos.
Maria berkata, beliau akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan mahkamah itu.
Sebelum pendengaran itu, Peguam Kanan Persekutuan, Mohammed Al Saifi Hashim yang mewakili semua responden membuat bantahan awal terhadap permohonan habeas corpus itu.
“Ia adalah ‘akademik’ susulan pembebasannya semalam. Tidak ada isu untuk dibincangkan. Sebab utama habeas corpus ialah memohon pembebasannya yang mana beliau sudah bebas sekarang.”
Sementara itu, peguam Maria, Gurdial Singh Nijar berhujah permohonan habeas corpus itu belum lagi akademik.
“Beliau memohon pengisytiharan habeas corpus berhubung kesahihan penahanan itu. Walaupun sudah bebas, tetapi soalan masih kekal berhubung cara beliau ditahan,” katanya.
Beliau berkata, ada banyak isu berhubung Sosma yang perlu dibangkitkan.
Maria ditahan di bawah Sosma pada 18 November lalu, sehari menjelang perhimpunan Bersih 5 di pejabat Bersih 2.0, Petaling Jaya.
Pada 22 November lalu, Maria memfailkan permohonan habeas corpus memohon pembebasannya di bawah Sosma serta-merta.
Dalam writ habeas corpus itu, Maria menamakan pegawai penyiasat Tham Lai Kuan, ketua polis negara, Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden.
Anak sulung Maria, Azumin Mihamad Yunus, 23, menerusi afidavit sokongan berkata, penahanan ibunya tidak mengikut Perlembagaan keranan kerajaan gagal menyatakan kenapa beliau ditahan di bawah Sosma. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]