Sebanyak RM997 Juta Hutang Peneroka Belum Di Bayar Kepada Felda


KUANTAN: Sejumlah RM997 juta hutang peneroka di negeri ini direkodkan masih belum dibayar kepada Felda, persidangan Dewan Undangan Negeri Pahang diberitahu hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Felda Pahang, Datuk Abu Bakar Harun berkata hutang itu terdiri daripada dua kategori iaitu hutang untuk pembangunan sosio ekonomi dan pinjaman pembangunan kebun.

"Hutang bagi pembangunan sosio ekonomi adalah sebanyak RM558.1 juta manakala hutang bagi pinjaman pembangunan kebun pula sebanyak RM438.9 juta," katanya semasa menjawab soalan Datuk Mohamed Arifin Awang Ismail (BN-Chenor).

Mohamed Arifin ingin tahu jumlah tunggakan hutang peneroka yang masih belum dijelaskan kepada Felda di Pahang dan tindakan pihak Felda terhadap mereka.

Abu Bakar berkata, jumlah keseluruhan hutang berkenaan melibatkan warga Felda daripada 115 rancangan di tiga wilayah di negeri ini.

Kepada soalan lain Mohamed Arifin, beliau berkata, Felda tidak mengambil sebarang tindakan setakat ini bagi mendapatkan semula bayaran hutang peneroka yang sudah tidak lagi bersama Felda apabila menguruskan sendiri ladang mereka. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]