Bunuh Pegawai JAIP, Dua Pengikut 'Tuhan Harun' Kena Hukum Mati !

KUANTAN: Mahkamah Tinggi hari ini menjatuhkan hukuman mati ke atas dua pengikut “Tuhan Harun”, atau Harun Mat Saat, selepas didapati bersalah membunuh ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Ahmad Raffli Abd Malek, 3 tahun lalu.
Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Ab Karim Ab Rahman membuat keputusan itu terhadap Sumustapha Suradi, 41, dan Shamsinar Abdul Halim, 39, selepas berpuas hati dengan keterangan anak dan isteri mangsa yang mengecam mereka sebagai individu yang menembak mangsa.
Sumustapha dan Shamsinar didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh Raffli, 49, di rumah nombor 7, Lorong IM 2/29, Bandar Indera Mahkota di sini, pada 1.50 petang, 10 November 2013.
Kedua-dua tertuduh yang memakai kemeja T dan berseluar putih kelihatan bersahaja dan tidak menunjukkan sebarang reaksi semasa mendengar hukuman.
Karim mengambil masa 30 minit membacakan penghakimannya.
Pada prosiding itu, Karim juga melepaskan isteri ketiga Harun, Azida Mohd Zol, 33; pemandu mereka Shaizral Eddie Nizam Shaari, 40; dan pengikut ajaran itu Jefferi Safar, 39, daripada tuduhan berkonspirasi melakukan pembunuhan itu pada masa, tarikh dan di tempat yang sama.
Harun yang mendakwa dirinya sebagai Tuhan Harun sebelum ini turut didakwa berkonspirasi.
Bagaimanapun tuduhan itu digugurkan pada 26 Ogos lalu, selepas dia meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini, pada 16 Ogos lalu akibat masalah pernafasan.
Dalam penghakimannya, Karim berkata timbul keraguan sama ada wujud persepakatan membunuh Raffli antara semua tertuduh kerana semua komunikasi di antara Azida dan saksi pendakwaan ke-14, Syed Azlan Syed Abu Bakar atau “Arab” menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dan perbualan telefon.
“Kegagalan untuk memeriksa kewujudan elemen SMS menimbulkan keraguan dalam persepakatan seperti didakwa Arab yang beliau menerima arahan daripada Harun iaitu Tuhan mengarahkannya melenyapkan seorang pegawai JAIP kerana tidak menjalankan tugasnya dengan adil,” katanya.
Karim berkata keterangan Arab juga banyak bergantung kepada kefahamannya berhubung arahan Harun di sebuah hotel di Kuala Lumpur, sedangkan keterangan Azida mendakwa suaminya mengalami masalah pertuturan selepas diserang angin ahmar.
Beliau berkata Azida juga dalam keterangannya mengakui sukar untuk memahami pertuturan Harun sehingga ada masanya terpaksa mengulang kembali atau berkomunikasi secara menulis di atas kertas bagi mendapatkan pengesahan.
Katanya, meskipun berada di dalam bilik hotel yang sama semasa Arab menerima arahan daripada Harun, keterangan Azida ialah beliau tidak mendengar Harun ada memberi arahan yang jelas untuk melakukan pembunuhan itu.
“Keterangan juga menunjukkan Arab beritahu tertuduh ke-4 (Shaizral Eddie Nizam) mereka perlu membuat siasatan pegawai JAIP dan selepas tertuduh ke-4 melayari Internet didapati ada 4 nama pegawai JAIP.
“Mangsa adalah salah satu yang dikenal pasti dan nama si mati dipilih sebagai sasaran hukuman bunuh kerana didakwa banyak membuat fitnah kepada mereka sebagai sesat tanpa usul periksa,” katanya.
Karim berkata cadangan asal untuk melaksanakan rancangan itu adalah melanggar mati Raffli, bagaimanapun selepas tinjauan di Kuantan, cara itu tidak sesuai menyebabkan Arab berkata penggunaan senjata api dibenarkan bagi memastikan arahan Tuhan dilaksanakan segera.
“Dalam kes ini, apa yang difahamkan mahkamah ialah apa yang dilafazkan Harun bergantung kepada pemahaman Arab. Daripada keterangan, mahkamah dapati Arab bukan saja rakan sejenayah, tapi orang yang merancang segala-galanya sehingga berlaku pembunuhan si mati,” katanya.
Untuk rekod, Arab yang merupakan penyanyi dan komposer yang terkenal dengan lagu Bila Bulan Berwarna Biru meninggal dunia pada 12 November lalu di sebuah hospital swasta di Seremban, Negeri Sembilan akibat serangan jantung.
Sebaik saja Karim selesai membacakan penghakimannya, keluarga tertuduh dilihat menangis kegembiraan dan berpelukan sesama mereka manakala Azida, Shaizral Eddie Nizam dan Jefferi yang duduk di kandang tertuduh tidak menunjukkan sebarang reaksi.
Sepanjang perbicaraan mahkamah mendengar keterangan 54 saksi pendakwaan manakala pihak pembelaan yang diwakili peguam Hermes Putra Media Ibrahim, Amer Hamzah Arshad dan Mohammad Naim Mahmud mengemukakan 10 saksi.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Khamizah Salleh dan Nurul Farahah Mohd Suah. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]