Tiga Universiti Tempatan Berjaya Masuk Ranking 100 Terbaik Dunia

KUALA LUMPUR: Tiga universiti di Malaysia berjaya memasuki senarai 100 terbaik daripada 300 universiti melibatkan 50 negara dalam Times Higher Education (THE) BRICS and Emerging Economies University Rankings 2017.
Menurut laman web THE, Universiti Putra Malaysia menduduki tempat ke-89, melonjak 14 anak tangga daripada kedudukan sebelum ini, manakala 2 lagi universiti iaitu Universiti Teknologi Petronas berada di kedudukan ke-91 dan Universiti Teknologi Malaysia tempat ke-100.
Sementara itu, universiti yang berjaya ke senarai 300 terbaik ialah Universiti Sains Malaysia di kedudukan ke-114 dan Universiti Kebangsaan Malaysia pada tempat ke-136.
Universiti Utara Malaysia berjaya berada dalam kumpulan 201-250 dan Universiti Teknologi Mara pula dalam kelompok 251-300.
Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh dalam laman Twitternya mengucapkan tahniah kepada universiti berkenaan dan berkata: “Tahniah kepada universiti kita untuk pencapaian ini. Teruskan kejayaan, kerja keras tidak berakhir di sini – mara ke 100 terbaik dan seterusnya. #SoaringUpwards”.
Kira-kira 50 negara disenaraikan dalam ranking BRICS 2017 termasuk China, Brazil, Rusia, India dan Afrika Selatan.

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]