Tindakan "Lanjutkan" Moratorium Hanyalah "Lakonan" Semata-Mata

PETALING JAYA: Tindakan melanjutkan tempoh moratorium selama tiga  bulan hanya usaha melindungi kepincangan kegagalan kerajaan menangani aktiviti perlombongan bauksit secara haram di Pahang, kata ahli Parlimen Kuantan.
Menurut Fuziah Salleh, ia hanya akan membenarkan pihak tidak beretika mengambil kesempatan sepanjang tempoh lanjutan moratorium selama 3 bulan itu.
Beliau dalam masa sama turut menyifatkan kenyataan lanjutan moratorium dibuat oleh Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar semalam sebagai lakonan “main kenyit mata”.
“Moratorium dilanjutkan atas alasan untuk membenarkan stok simpanan dibersihkan sewaktu menteri sedia maklum jumlahnya sebelum ini tidak berkurangan walaupun aktiviti membersih di tapak lombong berterusan dan menteri juga membuat kenyataan tidak menolak kemungkinan perlombongan haram berlaku.
“Seharusnya, semua pemegang permit import (AP) dibekukan dan syarikat tidak menjalankan tugas membersihkan stok sedia ada dengan betul sebelum ini sehingga ia tidak surut tidak boleh dibenarkan sama sekali meneruskan tugas tersebut,” katanya menerusi kenyataan hari ini.
Semalam, Wan Junaidi menyatakan tempoh moratorium aktiviti perlombongan bauksit di Kuantan, Pahang yang berakhir pada 31 Disember ini, dilanjutkan 3 bulan lagi hingga 31 Mac tahun depan.
Beliau berkata lanjutan tempoh moratorium buat kali ke-4 itu dipersetujui Kabinet kelmarin bagi membolehkan sejumlah 2.95 juta tan stok simpanan bauksit dibawa keluar.
Mengulas lanjut, Fuziah berkata lanjutan moratorium itu hanya akan menambah risiko hakisan daripada lombong dan selagi ia berterusan, risiko air sungai serta air minuman kawasan itu akan tercemar juga berlarutan.
Katanya,jika pihak kementerian bersikap bertanggungjawab dan bersungguh-sungguh mahu menyelesaikan isu itu, khidmat pihak ke-3 yang tidak berkepentingan terhadap industri bauksit seharusnya digunakan bagi membersihkan baki stok.
“Pihak ke-3 yang tidak mempunyai kepentingan ke atas rakyat harus diajak bersama. Rehabilitasi dahulu tapak lombong.
“Pastikan prosedur ketat wujud. Kemudian barulah boleh dibenarkan melombong semula secara beretika. Selagi tidak dibersihkan dan tidak direhabilitasi tapak lombong, selagi itu kehidupan kami terancam,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]