Usaha Tukar MB Gagal, Sokongan Terhadap Adnan Pula Meningkat !


Usaha pihak-pihak tertentu untuk menjatuhkan kepimpinan Dato' Sri DiRaja Adnan Yaakob dari jawatan Menteri Besar Pahang ternyata gagal, biar pun tanda-tanda yang menjurus ke arah itu semakin menampakkan kenyataan. 

Sebelum ini terdengar "berita panas" tentang usaha pihak terbabit untuk menurunkan Adnan "secara terhormat", ketika beliau berada di luar negera. Khabarnya ada majlis dan watikah perlantikan Menteri Besar Pahang yang baru telah dipersetujuai oleh Putrajaya. 

Namun, usaha tersebut ternyata menemui jalan buntu kerana gagal mendapat restu dari "Pekan". Bahkan, majlis berkenaan yang juga telah sedia diadakan dan heboh diperkatakan telah dibatalkan.

Ternyata Adnan Yaakub, masih diperlukan  kerana beliau mempunyai hubungan rapat dengan pihak istana. Inilah kenyataan yang harus diterima oleh semua pihak. Mahu atau tidak, Pahang perlu kekalkan Adnan sehingga ke satu masa yang akan ditentukan kelak. Soalnya, sampai bila? Hanya takdir penentu segalanya.

Susulan kontroversi, bagaimanakah hubungan Adnan dengan pihak-pihak yang cuba menjatuhkan beliau gamaknya?. Terdapat perkabaran dari Wisma Sri Pahang, hubungan MB dengan pihak-pihak yang berkenaan kini semakin "dingin". Apa tidaknya usaha terancang dilakukan ketika Adnan diluar negara.  Bayangkan, jika usaha tersebut berjaya. Maka, sudah pasti Adnan bakal menjadi mangsa. 

Kenapa pihak terbabit tidak mahu tunggu sehingga Pilihanraya Umum Ke-14 untuk menukarkan tampuk kepimpinan UMNO dan Kerajaan Negeri Pahang?. Bukankah Adnan sudah memberi mesej jelas bahawa beliau mahu mengundur diri dan tidak mahu menjadi calon pada PRU akan datang. Maka, pihak terbabit sepatutnya bersabar dan setia  menanti. 

Tindakan untuk menjatuhkan MB ketika beliau berada diluar negara adalah satu pekerjaan yang tidak wajar sebenarnya. Ia pasti akan mewujudkan konflik dalaman yang lebih kritikal andainya usaha tersebut berjaya baru-baru ini. 

Maka kini, Adnan selesa untuk terus mentadbir bumi Pahang Darul Makmur sehingga ke satu tarikh yang akan ditentukankan kelak. Biar pun ada "Wahyu Dari Putrajaya" yang mahu menggantikan Adnan dengan  calon pilihan mereka, namun usaha tersebut ternyata akan gagal jika tiada restu dari "Pekan", kawasan parlimen Najib sendiri sebenarnya. 

Kegagalan menukarkan Adnan ternyata meningkatkan lagi sokongan terhadap beliau sebenarnya. Malah, semua wakil rakyat UMNO BN Pahang, sebulat suara telah menyatakan sokongan secara terbuka untuk Adnan terus menerajui Pahang. 

Ini maknanya, sokongan terhadap Adnan untuk kekal sebagai MB pula meningkat gara-gara "kontroversi" yang melanda. Bahkan, ia pasti menggagalkan usaha beliau untuk mengundur diri dari politik selepas pilihanraya umum akan datang pastinya.

Justeru, langkah terbaik ialah kekalkan Adnan jika tidak mahu sesuatu yang lebih panas melanda politik UMNO BN di Pahang pada PRU-14 nanti. Jika tidak, pasti lebih banyak kerusi kritikal akan jatuh ke tangan pembangkang nanti. Buat Menteri Besar Pahang, selamat meneruskan perjuangan yang belum selesai. #pdonews

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

Tok Nan sebaiknye berundur...buat ape lagi bersama dengan pimpinan yg mencekik darah secara halus....bagi 1 dari atas tarik balik 10 disebelah bawah...rakyat golongan B40 yg yg terasa terhimpit dengan kos sara hidup sekarang akibat pimpinan yg lemah...tauu nak kayekan diri dan geng2 saje...

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]