Jumlah Mangsa Banjir Di Seluruh Pahang "Tidak Banyak" Berubah !

KUANTAN: Jumlah mangsa banjir di Pahang tidak banyak berubah malam ini dengan 4,344 orang daripada 1,154 keluarga masih ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) berbanding 4,348 orang daripada 1,156 keluarga petang tadi.
Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) negeri Zainal Yusoff berkata jumlah mangsa paling ramai ialah di Temerloh iaitu 1,687 orang daripada 422 keluarga.
Ini diikuti Pekan 1,089 orang (296 keluarga), Maran 1,064 orang (309 keluarga), Bera 466 orang (114 keluarga) dan Rompin 38 orang (13 keluarga).
“Sebanyak 69 PPS masih beroperasi iaitu 20 di Maran, masing-masing 17 di Temerloh dan Pekan, Bera (14) dan 1 di Rompin,” katanya ketika dihubungi hari ini.
Beliau berkata selain Jerantut, keadaan banjir di Lipis juga pulih hari ini.
Sementara itu, banjir di Johor semakin reda dengan jumlah mangsa menurun kepada 1,473 orang pada 8.00 malam tadi berbanding 1,500 orang pada pukul 6.00 petang tadi.
Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri Datuk Ayub Rahmat berkata kesemua mereka terdiri daripada 408 keluarga yang masih ditempatkan di 22 PPS di daerah Segamat, Tangkak dan Muar.
Buat masa ini, masih ada 1,065 mangsa daripada 288 keluarga ditempatkan di 17 PPS di Segamat diikuti 25 orang daripada 6 keluarga di 1 PPS di Tangkak.
“Manakala, seramai 383 mangsa daripada 114 keluarga masih ditempatkan di 4 PPS di Muar,” kata Ayub dalam satu kenyataan di sini.
Menurut beliau, jalan yang masih terputus hubungan ialah Jalan Pogoh-Tekam dan Balai Badang-Mensudut Lama di Segamat; Jalan Pogoh Tekam di Muar dan Jambatan Jalan Kampung Sungai Pinggan di Pontian.
Sementara itu, banjir di Perak semakin pulih apabila jumlah mangsa banjir menurun kepada 407 orang setakat pukul 8.00 malam tadi berbanding 420 orang, petang tadi.
Menurut info Portal Banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat, seramai 182 mangsa adalah di daerah Hilir Perak dengan 97 daripadanya berada di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Kerawai, manakala 85 lagi menghuni PPS di SK Changkat Jong Batu 8.
Sementara itu, di daerah Manjung seramai 208 mangsa banjir ditempatkan di Sekolah Agama Rakyat Padang Serai.
Bagi daerah Larut, Matang dan Selama, jumlah mangsa di PPS Surau Padang Serai Dalam kekal 21 orang.
Di Selangor, hanya 5 mangsa banjir masih ditempatkan di PPS di Sabak Bernam setakat 9.00 malam tadi, berbanding 9 orang petang tadi.
Jurucakap Bilik Gerakan Bencana Daerah Sabak Bernama, ketika dihubungi Bernama, berkata kesemua 5 mangsa daripada 2 keluarga itu ditempatkan di Dewan Sri Bernam, Sungai Besar.
Dua PPS di daerah itu ditutup pada 2.00 petang tadi iaitu di Dewan Parit Baru, Sungai Air Tawar dan Dewan Seri Nakhoda, Bagan Nakhoda Omar selepas semua mangsa dibenarkan pulang ke rumah masing-masing. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]