Mahkamah: Ratu Naga Hadapi Perbicaraan Kerana Menghina Najib

PETALING JAYA: Seorang perunding bangunan, yang menggelar dirinya “Ratu Naga”, gagal mencabar keperlembagaan peruntukan suatu peruntukan Akta Komunikasi dan Multimedia (Akta 588), dalam kes tuduhan menghina perdana menteri di laman sosial pada 2015.
Hakim Mahkamah Sesyen Sepang, Muhammad Faizal Ismail, semasa menolak langkah untuk merujuk perkara itu ke Mahkamah Tinggi menjelaskan keesahan Seksyen 233(1)(a) Akta 588 sudah ditentukan pada 2010.
Hakim menetapkan perbicaraan 3 hari bermula 13 Februari.
Pada 17 Februari tahun lepas, Syarul Ema Rena Abu Samah, diwakili peguam Melissa Sasidaran, mengaku tidak bersalah.
Perunding 36 tahun itu dituduh menggunakan aplikasi rangkaian, melalui profil Facebook “Ratu Naga”, untuk membuat dan membuat dan memulakan penghantaran komen yang jelik sifatnya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) dengan niat untuk mengganggu orang lain.
Kesalahan itu didakwa dilakukan di laman Facebook miliknya pada 12.02 pagi, 6 Oktober 2015.
Pesalah boleh didenda maksimum RM50,000 atau 1 tahun penjara atau kedua-duanya.
Minggu lalu, Badan Peguam Malaysia mengkritik kerajaan kerana menyalahgunakan Akta 588 untuk menyekat kebebasan bersuara.
Naib Presiden George Varughese berkata sekurang-kurang 39 kes Akta 588 dicatatkan tahun lepas, termasuk soal siasat, tangkapan, pendakwaan atau pensabitan.
“Pengunaan Akta 588 seperti itu oleh pihak berkuasa memberi kesan kepada kebebasan berpendapat dan berfikir, dan mengancam untuk membungkam rakyat.
“Penyalahgunaan Seksyen 233(1)(a) dan 263(2) Akta 588 menimbulkan persepsi Akta 588 merupakan satu lagi senjata politik,” tambahnya.
Laporan terbaharu berkenaan penggunaan Seksyen 233(1)(a) dilaporkan dua minggu lalu, apabila seorang lelaki di Dungun, Terengganu, ditangkap kerana didakwa mengkritik Perdana Menteri. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]