Nurul Izzah: Lantik Shahrir, Hanya ‘Penenang’ Kemarahan Peneroka !


SHAH ALAM: Lantikan Tan Sri Shahrir Samad sebagai Pengerusi FELDA hanya menjadi penenang kemarahan peneroka yang mahukan perubahan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).
Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar berkata, reformasi FELDA secara struktural perlu dilaksanakan segera dengan menekankan integiriti dan ketelusan sebagai asas perubahan yang baik.
“Namun, apa yang pasti, saya masih menitipkan kesangsian ke atas cara lama perdana menteri melantik seorang ahli politik ketika FELDA memerlukan seorang pakar dalam merawat krisis ini.
“Justeru, jika beliau tidak proaktif dan berdedikasi memimpin FELDA, maka saya mendesak Tan Sri Shahrir meletakkan jawatan itu demi kepentingan peneroka dan masa hadapan FELDA,” katanya dalam kenyataan.
Izzah turut mendesak supaya sebuah blueprint buat dikeluarkan FELDA dalam penstrukturan semula di bawah pengerusi baru bagi memacu dasar-warsanya.
Katanya, laporan itu perlu dibentangkan menteri pada sidang Parlimen akan datang supaya dapat mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap pengurusan FELDA.
“FELDA perlu memecat mereka yang mempunyai salah laku bagi memulihkan ketelusan organisasi daripada pihak yang tiada integriti.
“Saya masih mempersoalkan kedudukan Tan Sri Isa Samad yang masih berada dalam FGV, walhal beliau gagal dalam mengurus FELDA sehingga membabitkan kerugian pada skala besar. Apakah kesinambungan FELDA mengekalkan orang politik berpangkat yang gagal?,” soalnya.
Beliau mahu setiap perjanjian, pelaburan dan pembelian aset perlu dikaji semula supaya pelaburan serta pembelian itu dapat memberi nilai keuntungan kepada FELDA juga peneroka.
Pada masa sama, Izzah menyifatkan penangkapan pegawai baru-baru ini bukan satu permulaan yang baik tatkala FELDA bergelut dengan isu ketirisan dana dan pengurusan yang tidak stabil.
“Pengerusi, Tan Sri Shahir seawal pelantikannya sendiri mengakui bahawa institusi awam milik peneroka FELDA berhadapan dengan masalah ketirisan yang agak membimbangkan.
“Maka, saya turut bimbang akan nasib dan cabaran yang terpaksa diterima peneroka yang juga terpaut rugi dalam kes penyelewengan wang rakyat ini,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]