Abang Tiri Pemimpin Korea Utara, "Kim Jong Un" Di Bunuh Di KLIA !


KUALA LUMPUR: Abang tiri kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong Un dipercayai dibunuh di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), semalam.
Menurut agensi berita Korea Selatan, Yonhap, sumber kerajaan Korea Selatan di Seoul berkata, Kim Jong Nam dipercayai dibunuh semalam tetapi tidak memberi maklumat lanjut.
Sementara itu, stesen televisyen Korea Selatan, Chosum berkata, mangsa berusia 45 tahun itu dibunuh dua ejen wanita yang tidak dikenali menggunakan jarum beracun di lapangan terbang di Kuala Lumpur.
Menurut beberapa sumber kerajaan Korea Selatan, dua wanita terbabit melarikan diri menaiki teksi selepas itu, katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Abdul Aziz Ali mengesahkan lelaki Korea berusia 40-an ditemui sakit di lapangan terbang, semalam sebelum dihantar ke hospita tetapi meninggal dunia dalam perjalanan.
“Kami tidak mempunyai maklumat lanjut mengenai lelaki Korea ini. Kami belum mengesahkan identitinya,” katanya.
Kedua-dua Jong Nam dan Jong Un adalah anak kepada pemimpin Korea Utara, Kim Kong Il yang meninggal dunia pada 2011, tetapi mempunyai ibu berlainan.
Jong Nam pernah dianggap pewaris pemimpin Korea Utara tetapi tidak direstui
bapanya, Jong Il berikutan percubaan memasuki Jepun menggunakan pasport palsu untuk melawat Disneyland pada 2001.
Sejak itu, dia tinggal dalam buangan terutamanya di Macau.
Jong Un mengambil alih sebagai pemimpin Korea Utara apabila bapanya, Jong Il meninggal dunia pada Disember 2011.
Jong Nam dikenali sebagai peguam bela pembaharuan di Korea Utara, pernah memberitahu akhbar Jepun yang beliau menentang pemindahan kuasa dinasti di negaranya.
Jika disahkan, kes Kim akan menjadi kes kematian paling menonjol di bawah rejim Jong Un sejak pelaksanaan hukuman mati ke atas bapa saudaranya, Jang Song Thaek pada Disember 2013. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]