[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Azmin Ali: SPR Sendiri Akui Daftar Pemilih Yang Wujud Hari Ini Tidak Bersih


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) tidak bersungguh-sungguh dalam membersihkan daftar pemilih apabila mempamerkan nama pemilih meragukan biarpun banyak bantahan dikemukakan.
Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, berkata beliau telah nyatakan perkara itu di dalam mahkamah dan SPR sendiri mengaku daftar pemilih yang wujud hari ini tidak bersih.
“Perkara ini dibahaskan berulang kali dan Parlimen juga membentuk Jawatankuasa Pilihan Khas Bagi Penambahbaikan Sistem Pilihanraya termasuk kaedah membersihkan daftar pemilih,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada media selepas bertindak sebagai saksi dalam kes saman fitnah Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin di Mahkamah Tinggi, di sini, hari ini.
Mohamed Azmin ketika menjawab pertanyaan peguambela, R Sivarasa, menjelaskan jawatankuasa pilihan khas dianggotainya bersama dua lagi Ahli Parlimen PAKATAN gagal diambil tindakan kerana tidak mendapat sokongan majoriti ahli jawatankuasa lain iaitu enam Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN).
Mengulas lanjut, beliau berkata, terdapat tujuh kes membabitkan daftar pengundi diragui antaranya pemilih meninggal dunia ‘dihidupkan’ kembali, penggunaan alamat palsu, status kediaman palsu dan mengundi dua kali.
Katanya, kes pemilih meninggal dunia membuang undi berlaku ke atas arwah bapanya pada 2004 manakala alamat rumah ibu di Klang Gate digunakan pengundi berketurunan Cina dan India.
“Perkara ini perlu diberikan perhatian serius kerana kita menuntut pilihan raya bersih dan adil bagi membentuk kerajaan sah dipilih rakyat Malaysia berkelayakan sebagai pengundi dan bukan pengundi luar atau orang asing menentukan masa depan negara.
“Ini tuntutan parti dalam PAKATAN dan kita teruskan usaha ini bagi menuntut pilihan raya bersih dalam pilihan raya umum akan datang,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]