Ismail Sabri "Hormati" Keputusan Majlis MARA "Gantung" Annuar Musa

PETALING JAYA: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menghormati keputusan penggantungan Tan Sri Annuar Musa sebagai Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan menyifatkan ia di bawah kuasa penuh majlis agensi kerajaan itu.
Menteri kemajuan luar bandar dan wilayah itu berkata, ia hanyalah penggantungan sementara dan bukannya pelantikan atau pemecatan yang melibatkan kuasa menteri serta persetujuan perdana menteri.
“Penggantungan beliau sementara menunggu siasatan Jawatankuasa Audit Dalaman. Saya dimaklumkan Penasihat UndangUundang Mara yang Majlis Mara berkuasa penuh dalam keputusan itu.
“Saya menghormati keputusan mereka ingin menyelesaikan isu membabitkan Mara dan anak syarikatnya secara tuntas,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Beliau berkata ia hanya prosedur biasa dan berharap siasatan dalaman tersebut diselesaikan secepat mungkin.
Mesyuarat Majlis Mara hari ini sebulat suara mengambil keputusan menggantung tugas Annuar, berikutan isu penajaan Pelaburan Mara Berhad (PMB) dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) – milik Mara – kepada pasukan bola sepak Kelantan.
Annuar yang juga bekas pengerusi Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) berkata beliau tidak dimaklumkan tentang mesyuarat tersebut, namun menerima keputusan dicapai ahli Majlis Mara itu.
Ismail berkata Annuar tidak dimaklumkan mengenai mesyuarat itu kerana ia bertujuan untuk membincangkan hal beliau.
Katanya lagi, ia juga bertujuan melantik Jawatankuasa Audit Dalaman bagi menyiasat isu penajaan PMB dan UniKL serta dihadiri semua ahli, termasuk wakil daripada Unit Perancang Ekonomi dan Kementerian Kewangan.
“Beliau juga tidak dipanggil untuk memberikan penjelasan kerana mesyuarat berpendapat wajar beliau berbuat demikian kepada jawatankuasa audit nanti,” katanya.
Sementara itu, Annuar turut memberikan kenyataan balas melalui Facebook dengan menyarankan beliau disiasat polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana audit dalaman tidak memadai.
“Saya berpendapat jika itulah kenyataan menteri, siasatan audit dalaman tidak memadai…Saya cadangkan agar polis dan SPRM segera menyiasat seperti yang pernah saya syor kepada ahli Majlis Mara dalam grup WhatsApp minggu lalu.
“Perkhidmatan saya di Mara adalah satu amanah yang saya junjung tinggi. Pendirian saya dalam banyak perkara berkaitan tatakelola dan integriti memang tidak disenangi. Justeru, saya sendiri tidak terkecuali,” katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, SPRM dalam satu kenyataan mengesahkan membuka kertas siasatan berhubung dakwaan rasuah dan salah guna kuasa oleh Annuar, dan akan bekerjasama dengan jawatankuasa audit dalaman Mara.
Dalam sidang media terdahulu, Ahli Majlis Mara Datuk Dr Yusof Yacob berkata penggantungan Annuar hanyalah cadangan.
“Sekarang terpulang kepada menteri, kami sudah memberikan cadangan,” katanya selepas pertemuan dengan Ismail, seperti dilapor Malaysiakini.
Isu ini bermula selepas perang mulut antara Annuar dengan pemilik pasukan Johor Darul Ta’zim, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang mendakwanya menggunakan “duit rakyat” untuk menyelamatkan pasukan Kelantan yang berhadapan masalah kewangan. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]