pahangdaily pahangdaily Author
Title: Kerajaan Negeri Tunggu Laporan PTG, Isu Bauksit Kembali Operasi !
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
KUANTAN: Kerajaan Negeri Pahang masih menunggu laporan daripada Pejabat Tanah dan Galian (PTG) berhubung laporan lengkap tindakan menyi...

KUANTAN: Kerajaan Negeri Pahang masih menunggu laporan daripada Pejabat Tanah dan Galian (PTG) berhubung laporan lengkap tindakan menyita jengkaut yang menjalankan aktiviti mengorek tanah di kawasan lombong bauksit di Kampung Jeram, Beserah, Selasa lalu.

Menteri Besarnya, Dato' Sri Adnan Yaakob berkata, pihaknya terkejut dengan tindakan kontraktor terbabit yang ingkar arahan dalam tempoh moratorium.

Bagaimanapun, beliau yakin pihak PTG bersama Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar melaksanakan tanggungjawab bersama bagi menangani situasi itu.

"Buat masa ini, saya masih menunggu laporan lengkap PTG seperti status tapak lombong itu.

"Kebanyakan tapak lombong milik persendirian sukar untuk,"katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pasar Raya Pantai Selamat Indera Mahkota.

Hadir sama, Pengarah Pantai Selamat , Goh Chin  Choon.

Adnan berkata, kerjasama baik amat diperlukan antara kedua-dua pihak.

Tambahnya, kerajaan negeri sentiasa memberi sokongan kepada kementerian  dalam hal berkaitan bauksit.

Selasa lalu, dua jentera memasuki tapak lombong bauksit di Kampung Jeram dan kontraktor terbabit mendakwa mempunyai surat kebenaran daripada pihak berkuasa untuk membawa keluar lebihan bauksit. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top