Muhyiddin: Kerjasama PPBM-PAS Akan Lengkapkan Pembangkang !

PETALING JAYA: Tan Sri Muhyiddin Yassin percaya jika PAS bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), ia akan melengkapkan pakatan pilihan raya antara parti pembangkang.
Presiden PPBM itu menyambut baik kesediaan PAS untuk membentuk kerjasama dengan PPBM, sekaligus yakin ia mampu mengukuhkan kedudukan parti pembangkang menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
“Kerjasama ini akan merintis jalan ke arah pembentukan muafakat politik yang lebih kukuh antara parti pembangkang untuk menghadapi Barisan Nasional (BN) secara satu-lawan-satu pada PRU14.
“Insya Allah, jika diberikan mandat oleh rakyat, kami akan membentuk sebuah kerajaan baharu yang berintegriti selepas pilihan raya,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Semalam, PAS dan PPBM mengadakan mesyuarat bagi menentukan rangka kerjasama persefahaman politik dan sebuah “jawatankuasa teknikal bersama” akan ditubuhkan untuk mengambil tindakan susulan ke atas keputusan yang dipersetujui 2 parti itu.
Draf rangka kerjasama persefahaman itu akan diperhalusi pemimpin tertinggi kedua-dua parti, sebelum ditandatangani presiden masing-masing dalam waktu terdekat.
Pemimpin tertinggi kedua-dua parti tidak menyertai mesyuarat “penentu” semalam. Sebaliknya, delegasi PAS diwakili Timbalan Presiden, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, manakala delegasi PPBM diketuai Timbalan Presiden, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.
PAS dan DAP memutuskan hubungan akibat perbalahan mengenai hudud sehingga menyaksikan Pakatan Rakyat dibubarkan. Parti Islam itu berikrar tidak akan bekerjasama dengan DAP dan parti serpihannya, Amanah.
PPBM bagaimanapun dilihat cuba menjalinkan kerjasama dengan Pakatan Harapan dan PAS menjelang PRU14, malah dalam usaha memastikan tiada pertembungan 3 penjuru antara PAS dan Amanah.
Muhyiddin berkata, perbincangan PAS dan PPBM semalam membawa harapan untuk menyelamatkan Malaysia demi masa depan lebih cerah buat negara.
“Saya berdoa semoga perjanjian PPBM-PAS akan dapat dimeterai oleh saya dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, presiden PAS dalam tempoh beberapa hari akan datang,” kata ahli Parlimen Pagoh itu.
PPBM menandatangani memorandum persefahaman untuk membentuk kerjasama rasmi dengan PH bagi memastikan pertandingan satu-lawan-satu dengan BN, pada 13 Disember lalu.
Beberapa perkara dipersetujui dalam kerjasama PH dan PPBM, termasuk 1 calon mewakili PH dan PPBM pada PRU14, malah calon juga dipilih berdasarkan persetujuan semua parti dalam pakatan itu.
Malah, gabungan PH dan PPBM bersetuju menggunakan logo, manifesto dan rangka kerja sama pada PRU14. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]