PROMOSI HEBAT !! MURAH !! MURAH !! PM 601120682238 UNTUK INFO LANJUT
 

pahangdaily pahangdaily Author
Title: Najib Bukan Pegawai Awam, Tidak Boleh Di Saman Atas "Salah Guna" Jawatan Awam
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
KUALA LUMPUR: Peguam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berhadapan saman terhadap dakwaan penyalahgunaan kuasa, berhujah yang ...
KUALA LUMPUR: Peguam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berhadapan saman terhadap dakwaan penyalahgunaan kuasa, berhujah yang anak guamnya bukan penjawat awam mengikut pengertian Perlembagaan Persekutuan.
Peguam Datuk Mohamed Hafarizam Harun berkata Perkara 132 (3) (a) menyatakan ahli politik tidak dimasukkan sebagai penjawat awam.
Beliau berkata, pegawai dalam perkhidmatan awam adalah kakitangan awam di negeri dan di Putrajaya, ahli angkatan bersenjata, perkhidmatan kehakiman dan undang-undang, polis dan orang-orang dalam perkhidmatan pendidikan.
Hafarizam berkata peruntukan tafsiran dalam Perkara 160 (2) seterusnya menyatakan anggota pentadbiran di Putrajaya yang dimaksudkan adalah seseorang yang memegang jawatan Menteri, Timbalan Menteri, Setiausaha Parlimen atau Setiausaha Politik.
“Selaras dengan peruntukan itu, Najib adalah anggota pentadbiran tetapi bukan penjawat awam.”
Beliau bercakap kepada pemberita selepas prosiding dalam kamar untuk membatalkan saman dibawa Tun Dr Mahathir Mohamad dan 2 pengkritik vokal Najib, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan Anina Saadudin.
Hafarizam berkata ketua peguam Tan Sri Cecil Abraham membuat penyerahan di hadapan Hakim Abu Bakar Jais.
Peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla, dalam jawapannya berkata tindakan anak guamnya adalah berdasarkan prinsip undang-undang biasa bagi kesalahan dilakukan di pejabat awam yang memberi tumpuan kepada perbuatan atau kelakuan, bukan individu.
Beliau berkata mahkamah perlu bertanya sama ada perlakuan itu berhubung hal ehwal awam atau swasta.
“Aduan pelanggan saya adalah perlakuan Najib. Perdana Menteri melaksanakan kewajipan awam apabila beliau melepaskan fungsinya di bawah Perlembagaan atau mana-mana undang-undang persekutuan.”
Dalam pernyataan tuntutan yang difailkan pada Mac lepas, ketiga-tiga berkata mereka adalah pihak yang berhak untuk mengambil tindakan terhadap Najib.
Mereka mengesan kronologi siasatan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), sejak Mac 2015, pembentukan satu pasukan petugas khas hingga membawa kepada pemecatan Peguam Negara Abdul Tan Sri Gani Patail, dan pemecatan bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
“Kami mengatakan kronologi membawa kepada kesimpulan yang sangat menarik dan tidak dapat dinafikan Najib terus mengganggu proses undang-undang untuk memastikan semua pihak berkuasa berkaitan tidak boleh terus menjalankan dan membuat kesimpulan penyiasatan yang perlu berkaitan dakwaan salah laku ke atas derma RM2.6 bilion dan RM42 juta daripada SRC International,” kata ketiga-tiga mereka.
Mereka juga menggesa Najib mengembalikan kepada kerajaan wang yang terdapat dalam akaun bank peribadinya. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top