[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Najib: Tun Mahathir U-Turn Untuk Sokong BR1M Kerana Kajian Bank Dunia

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata kajian Bank Dunia yang mengiktiraf bantuan kewangan untuk kebajikan keluarga adalah antara punca Tun Dr Mahathir Mohamad membuat pusingan U dalam kenyataan bekas perdana menteri itu berhubung Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang dilaksanakan
kerajaan sekarang.
Perdana menteri berkata Dr Mahathir sedia maklum kajian oleh penyelidik Bank Dunia dan Stanford membuktikan bantuan kewangan secara terus biasanya dibelanjakan secara berhemah seperti kebajikan keluarga, bukan menyebabkan mereka malas seperti dakwaannya.
“Bantuan kewangan seperti BR1M diperkenalkan untuk membantu golongan berpendapatan rendah supaya dapat meringankan beban sara hidup mereka,” kata Najib dalam catatan terbaru blog di laman www.najibrazak.com hari ini.
Faktor itu, kata Najib antara 4 sebab mengapa Dr Mahathir yang sebelum ini sering menyifatkan BR1M sebagai “dedak”, membuat pusingan-U dengan menyatakan pembangkang akan meneruskan pemberian BR1M sekiranya dapat memerintah negara.
Faktor kedua, katanya adalah berikutan bantuan kewangan seumpama itu banyak dijalankan di negara seluruh dunia dan diperakui pakar ekonomi sebagai langkah pemangkin ekonomi.
“Ketiga, bantuan kewangan juga dilaksana oleh rakan pembangkang pemimpin lama ini (Dr Mahathir) seperti Menteri Besar Selangor (Datuk Seri Mohamed) Azmin Ali yang memberi wang masuk sekolah anak-anak Selangor dan (Ketua Menteri) Lim Guan Eng yang memberikan bantuan kewangan rakyat miskin di Pulau Pinang.
“Keempat, BR1M diberikan kepada golongan berpendapatan rendah tidak kira ideologi politik. Kita tidak suruh mereka undi Barisan Nasional, lainlah kupon Azmin Ali yang terdapat muka beliau pada kupon wang tersebut. Malah kerajaan negeri Selangorlah banyak memberi insentif wang,” katanya.
Berikutan 4 faktor itu, Najib menjelaskan pemimpin lama itu tiada pilihan lain melainkan membuat pusingan-U dalam pendiriannya.
“Kita semua tahu pusingan-U yang dibuat oleh Dr Mahathir ini bukanlah kali pertama,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]