Wan Junaidi: Pengusaha Wajiblah Timbus Semula Lombong Bauksit


KUALA LUMPUR: Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar akan mewajibkan pengusaha bauksit di Pahang supaya menimbus, memagar dan memasang papan tanda amaran di kawasan kolam bekas lombong bauksit di negeri berkenaan.

Menterinya Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata ia susulan kes tiga kanak-kanak lemas di sebuah bekas lombong bauksit di Taman Sungai Karang Jaya, Kuantan, Sabtu.

"Saya berharap pengusaha-pengusaha lombong akan melaksanakan keperluan ini dan kementerian akan mencari satu pendekatan bagi mewajibkan semua pengusaha lombong untuk melaksanakan keperluan ini kelak," katanya seperti dilaporkan Bernama pada Ahad.

Wan Junaidi berkata beliau juga telah mengarahkan Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains untuk menyiasat kewujudan bekas lombong sedemikian di Kuantan agar tindakan seterusnya dapat diambil dengan segera.

Katanya kementerian memandang serius kes kematian tiga kanak-kanak tersebut dan berharap pihak yang bertanggungjawab, termasuk pemaju lombong, mengambil tindakan sewajarnya dengan segera seperti yang dititahkan Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Dalam pada itu, Wan Junaidi mengingatkan semua lapisan masyarakat agar memberi perhatian serius mengenai isu tersebut khususnya ibu bapa dalam memastikan keselamatan anak-anak mereka.

Beliau juga menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa dan berharap insiden tersebut tidak berulang lagi.

Pada Sabtu, gara-gara ingin mengambil seluar yang terjatuh ke dalam kolam bekas lombong bauksit, tiga kanak-kanak termasuk dua beradik, mati lemas dalam kejadian di Taman Sungai Karang Jaya di Sungai Karang, Kuantan, Pahang.

Mangsa ialah dua beradik Salsabila Zuhairi, 12, dan adiknya Mahathir Mohamad, 7, serta rakan mereka, Nureen Ain Juwita Mohd Sharif, 10. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]