[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Bekas Pengarah Besar Felda Di Dakwa Seleweng Hampir RM50 Juta

KUALA LUMPUR: Bekas Pengarah Besar Felda dan Timbalannya Felda hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen atas dakwaan pecah amanah dana Felda berjumlah RM47.6 juta melibatkan projek Pemindahan Teknologi Penternakan Ikan Sturgeon.
Datuk Faizoull Ahmad dan timbalannya, Muhammad Sufi Mahbub masing-masing didakwa dengan 2 pertuduhan bersubahat dan 2 pertuduhan pecah amanah.
Kedua-dua tertuduh mengaku tidak bersalah.
Sufi, yang merupakan Timbalan Pengarah Besar (Pengurusan Sumber Strategik) Felda, didakwa melakukan pecah amanah terhadap dana Felda dengan meluluskan 2 pembayaran berjumlah RM25,999,000 dan RM21,625,500 tanpa kelulusan Lembaga Pengarah atau Jawatankuasa Tender, pada 2014.
Faizoull didakwa kerana bersubahat dengan Sufi.
Pendakwaan di bawah Seksyen 409 itu membawa hukuman penjara 2 hingga 20 tahun atau denda.
Hakim Allaudeen Ismail membenarkan mereka ikat jamin RM1 juta, dan mengarahkan pasport mereka diserahkan kepada mahkamah. Beliau menetapkan 27 April 2017 sebagai tarikh sebutan semula kes.
Pada 24 Jan, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan Faizoull dan Sufi serta 2 lagi pegawai kanan Felda.
Difahamkan projek penternakan ikan itu diluluskan tanpa pengetahuan Lembaga Pengarah, Bahagian Perundangan serta Bahagian Kewangan Felda.
Pada Januari 2014, syarikat Felda Carviative Sdn Bhd (FCSB) ditubuhkan dengan Sufi dilantik sebagai pengarahnya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]