Bekas Pengarah Imigresen Perak Di Tuduh "Terima Rasuah" Setiap Bulan

IPOH: Bekas pengarah Jabatan Imigresen Perak dan bekas Ketua Unit Pendakwaan Imigresen Perak mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini masing-masing atas 2 pertuduhan meminta dan menerima rasuah, 2 tahun lepas.
Tertuduh pertama, Zulhairin Yahya, 45, ketika bertugas sebagai pengarah didakwa cuba memperoleh suapan wang tunai RM10,000 setiap bulan daripada Nga Chee Jiek bagi memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas sebuah pusat hiburan dekat Seri Manjung.
Beliau yang kini berkhidmat di Jabatan Perkhidmatan Awam di Putrajaya juga didakwa memperoleh suapan wang tunai RM4,000 daripada Nga melalui ketua Unit Pendakwaan Jabatan Imigresen Perak, Zaidi Dali supaya tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas premis sama.
Dia didakwa meminta dan menerima wang suapan itu di Club House Meru Valley Golf & Country Club di sini masing-masing pada 9 malam, 5 November 2015 dan 12.05 tengah malam, 12 November 2015.
Sementara itu, Zaidi, 49, didakwa cuba memperoleh suapan wang tunai berjumlah RM10,000 setiap bulan daripada Nga bagi memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas pusat hiburan yang sama, kira-kira 9 malam, 5 November 2015.
Zaidi yang kini bertugas sebagai penolong penguasa Jabatan Imigresen Perak juga didakwa memperoleh suapan wang tunai RM7,000 daripada Nga untuk dirinya dan pengarah Jabatan Imigresen Perak bagi memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas premis sama.
Dia didakwa memperoleh suapan itu di tempat letak kereta, Meru Valley Golf & Country Club di sini, kira-kira 9.55 malam, 11 November 2015.
Kedua-dua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, yang memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Nurul Wahida Jalaluddin, manakala Zaidi diwakili peguam Zamri Idrus dan Fadly Hashim sementara Zulhairin diwakili Ahmad Zaidi Zainal.

Nurul Wahida menawarkan ikat jamin RM40,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan dan kedua-dua tertuduh perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah.
Hakim S Indra Nehru kemudiannya membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan selain mengarahkan mereka menyerahkan pasport kepada mahkamah serta melaporkan diri di pejabat SPRM terdekat sebulan sekali.
Mahkamah menetapkan 5 Mei untuk sebutan semula semua kes. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]