Muhyiddin: "Kenyataan" Partinya Sokong RUU 355 Hanya 'Andaian'


PETALING JAYA: Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kenyataan bahawa parti itu menyokong Rang Undang-undang (RUU) Akta Mahkamah Syariah adalah satu 'andaian'.

Muhyiddin berkata, PPBM belum dapat membuat keputusan berhubung perkara tersebut selagi ia tidak dibentangkan di Parlimen.

"Pendirian saya adalah kita nak lihat apakah keadaannya tapi ada sesetengah pihak yang mengandaikan bahawa kita telah setuju (sokong RUU 355).

"Macam mana kita nak setuju sebab kita sendiri pun belum jelas lagi," katanya pada sidang media di ibu pejabat PPBM di sini, Selasa.

Hadir sama pengerusi parti, Tun Dr Mahathir Mohamad, timbalan presiden, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Muhyiddin berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebelum ini bahawa bekas timbalan perdana menteri itu menyokong cadangan pindaan RUU 355.

Tuan Ibrahim berkata, Muhyiddin dalam satu mesyuarat bersama PAS menyatakan akan memberikan komitmen sepenuhnya dalam isu yang berbangkit di Dewan Rakyat termasuk RUU 355.

"Kenyataan beliau (Tuan Ibrahim) tak berapa tepat," katanya ringkas.
Menurut Muhyiddin sukar untuk PPBM membuat keputusan berhubung perkara ini selagi tidak dapat ditentukan siapa yang akan membawa dan membahaskannya di Parlimen.

Justeru, dalam hal ini parti mengambil keputusan untuk menunggu dan melihat.
"Soal pokoknya sekarang yang saya sedang tunggu apakah Datuk Seri Hadi yang akan bawa perkara itu atau kerajaan sendiri yang akan bawa usul itu.

"Ada beberapa perkara dari segi teknikal dan urusan Parlimen yang kami tak jelas. Ini bukan satu perkara kecil, jadi kita perlu tunggu satu waktu yang sesuai untuk kita buat satu keputusan muktamad," katanya.

RUU 355 yang dibawa presiden PAS itu bertujuan untuk meminda bidang kuasa Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) dan ia dijadualkan dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat kali ini.

Ia dibaca kali kedua di Dewan Rakyat tahun lalu, tetapi Hadi menangguhkannya dan berkata beliau mahu memastikan masyarakat faham yang pindaan itu tidak terpakai kepada bukan Islam. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]