PM: 'Projek Keretapi Pantai Timur' (ECRL) Tak Jual Kedaulatan Negara

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak menggesa projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) tidak dipolitikkan mana-mana pihak dengan mendakwa kononnya sebagai menjual kedaulatan negara.
Perdana menteri berkata sebaliknya projek itu adalah untuk memberi keselesaan kepada rakyat di negara ini khususnya bagi masyarakat Pantai Timur.
“Yang saya musykil bila projek ini begitu menguntungkan negara khususnya negeri Pantai Timur, dan diakui boleh menjadi game-changer (pendekatan khusus), boleh mengubah gaya hidup kita lebih moden, lebih progresif…ada pula orang yang cuba menidakkan usaha ini kononnya kita menjual kedaulatan negara,” katanya.
Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan sesi Pemeriksaan Awam yang pertama bagi projek ECRL di ibu pejabat Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) di sini hari ini.
Najib turut membayangkan apabila siap kelak, ECRL sudah pasti akan menjimatkan masa orang ramai untuk pulang ke kampung halaman khususnya semasa cuti perayaan.
“Saya difahamkan perjalanan dari Kuala Lumpur melalui Gua Musang ke Kota Bharu waktu perayaan memakan masa sehingga 12 jam atau lebih. Ini tidaklah keadaan yang seharusnya kita biarkan selama-lamanya,” katanya.
Beliau mengumumkan cadangan pembinaan ECRL sepanjang 600 km bernilai RM55 bilion ketika pembentangan Bajet 2017, yang akan menghubungkan Lembah Klang dengan Kuantan, Pahang sehingga ke Terengganu serta Tumpat, Kelantan.
Projek itu dijadualkan bermula Julai tahun ini dan dijangka siap pada Jun 2024.
Sementara itu, Najib berkata orang ramai dipelawa memberikan pandangan masing-masing berhubung projek ECRL sepanjang tempoh sesi Pemeriksaan Awam projek itu selama 3 bulan bermula hari ini sehingga 5 Jun depan.
“Mereka boleh memberi pandangan sama ada secara dalam talian atau datang sendiri ke ibu pejabat SPAD,” katanya.
Selain itu, sesi Pemeriksaan Awam juga akan diadakan di 38 lokasi yang dikunjungi orang ramai termasuk pejabat daerah di Kota Bharu, Tumpat, Bachok, Pasir Puteh di Kelantan, Setiu, Kuala Terengganu, Hulu Terengganu, Marang, Kemaman dan Dungun di Terengganu serta Kuantan, Maran, Temerloh dan Bentong di Pahang.
Sesi Pemeriksaan Awam akan mempamerkan cadangan laluan kereta api dari Wakaf Bharu ke Terminal Pengangkutan Bersepadu Gombak, stesen pertukaran dengan landasan kereta api sedia ada di Semenanjung dan ciri projek ERL. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]