[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]PAKATAN 'Kutuk' Penahanan Siti Noor Aishah, Salah Guna SOSMA


KUALA LUMPUR: Pakatan Harapan (PAKATAN) mengutuk sekeras-kerasnya tindakan kerajaan menahan pelajar, Siti Noor Aishah Atam dan mengecam penyalahgunaan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) yang digunakan ke atasnya.
Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua berkata, tindakan dilakukan itu jelas tidak boleh diterima serta bertentangan dengan prinsip demokrasi dan hak asasi manusia.
Beliau berkata, PAKATAN merakamkan simpati dan bersolidariti dengan keluarga Siti Noor Aishah yang difahamkan masih belum dibenarkan bertemu dengannya, bahkan adalah jelas SOSMA yang ada masa kini tiada bezanya dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dikecam dahulu.
“Hari ini, kita sekali lagi melihat SOSMA disalah gunak dan menunjukkan hak rakyat dinafikan serta dizalimi kerana pelaksanaan undang-undang ini adalah satu tindakan arbitrari.
“Pembangkang membantah klausa tertentu ketika SOSMA ingin diluluskan kerana agak kabur dalam definisinya. Kita menyatakan bakal disalah guna dan kini terserlah SOSMA diguna pakai terhadap rakyat yang tidak melakukan kesalahan,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen, di sini, hari ini.
Hari ini, Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) hadir ke Dewan Rakyat bagi menyerahkan memorandum kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi memohon pembebasan Siti Noor Aishah yang ditahan atas kesalahan memiliki 12 buku serta mengimport bendera dikatakan berkaitan kumpulan pengganas yang belum dibuktikan pihak berkuasa.
Beliau kini berada di Penjara Kajang dan ditahan di bawah SOSMA, manakala penahanan sebelumnya dibuat di bawah dua akta iaitu SOSMA dan Akta Pencegahan Jenayah 1956 (POCA).
Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Raja Kamarul Baharin Shah Raja Ahmad berkata, penahanan dilakukan itu menunjukkan orang awam terdedah kepada bahaya kerana buku yang belum diharamkan masih berada di pasaran.
“Kita membantah ketidakadilan undang-undang ini kerana Siti Noor Aishah menggunakannya untuk keperluan akademik sama seperti Ahli Parlimen yang membaca buku berkaitan pengganas untuk kerja kami, maka kepada pelajar dihukum?,” soalnya.
Bapa Siti Noor Aishah, Atam Yusuf berkata, keluarganya kecewa terhadap apa yang menimpa anaknya kerana segala kajian dilakukan menggunakan bahan bacaan itu atas arahan universiti.
“Beliau menggunakan buku itu atas arahan pensyarahnya tetapi kerajaan menuduhnya memiliki bahan yang salah.
“Saya dukacita terhadap segala apa yang berlaku ke atas dirinya dan berharap pihak berkuasa mempertimbangkan supaya dia dibebaskan secepat mungkin supaya dapat meneruskan penggajiannya,” katanya.
Dilaporkan pada 29 September 2016, Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Mohamad Shariff Abu Samah membuat keputusan mengarahkan Siti Noor Aishah dibebaskan ekoran kegagalan KDN membuktikan semua buku itu diharamkan dalam negara ini.#sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]