Peguam Kemukakan Notis, Mohon "Pembebasan Anwar" Dengan Segera !


KUALA LUMPUR: Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan notis kepada kerajaan agar segera membebaskan bekas timbalan perdana menteri itu.

“Pada 3 Mac 2017, kami telah memohon perkara ini secara rasmi kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Jabatan Penjara gar membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim," jelas N. Surendran dan Latheefa Koya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Anwar telah menjalani hukuman kes liwat lebih daripada dua tahun.

"Di bawah Seksyen 43 Akta Penjara 1995, yang membolehkan Komisioner Jeneral Penjara untuk membebaskan seseorang menjalani hukuman penjara," jelas kenyataan tersebut.

Mereka juga mengemukakan pengisytiharan Kumpulan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Mengenai Penahanan Arbitrari pada 15 September 2015 yang mengatakan penahanan Anwar adalah tidak sah.

“Penahanan berterusan beliau telah menjejaskan imej dan reputasi negara kita dari kaca mata masyarakat antarabangsa,” kata kedua-dua peguam.

“Malaysia merupakan sebuah negara anggota PBB dan keputusan salah satu badan PBB itu tidak boleh diketepikan,” katanya.

Mereka turut memberi alasan Anwar, sebagai seorang tokoh pembangkang mempunyai reputasi di peringkat antarabangsa sebagai pemimpin Islam progresif.

Pada bulan Mac 2014, Mahkamah Rayuan membatalkan pembebasan Anwar oleh Mahkamah Tinggi dan menjatuhkan hukuman lima tahun di atas kesalahan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari, 30, di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara pada 26 Jun 2008. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]