[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Pendakwah 'Tak Sangka' Gambar Cium Raja Salman Tular Di Media Sosial


PETALING JAYA: Gambar seorang lelaki mencium dahi Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud telah menjadi tular di media sosial.

Ramai yang tertanya-tanya siapakah lelaki yang dibenarkan berada terlalu dekat dengan Raja Arab Saudi yang dikawal ketat itu.

Tetapi, empunya diri, Sheikh Hussain Yee yang juga seorang pendakwah Islam berkata beliau sendiri tidak menyedari bahawa gambar beliau sedang mencium dahi Raja Salman telah tersebar luas.

Beliau adalah antara sekumpulan aktivis agama dan mufti Malaysia dari beberapa negeri yang mengadakan pertemuan dengan Raja Salman semasa lawatan empat harinya ke Malaysia.

Raja Salman yang juga Penjaga Dua Masjid Suci bertemu dengan kumpulan itu pada satu majlis di Hotel St Regis, Kuala Lumpur, Selasa.

Hussain berkata beliau telah dijemput untuk pertemuan itu oleh pejabat kaunselor Islam Arab Saudi.

Beliau telah menunaikan umrah atas jemputan Raja Arab Saudi itu dua tahun lalu, tetapi ini adalah kali pertama beliau bertemu Raja Salman secara peribadi.

"Selepas pertemuan itu berakhir, semua tetamu termasuk saya dan mufti berbaris untuk berjabat tangan dan mengucapkan selamat tinggal kepadanya.

"Saya mencium dahinya sebagai tanda hormat dan kasih sayang kepada orang yang lebih tua, satu amalan biasa dalam budaya Islam," kata pendakwah itu.

Apabila ditanya sama ada beliau sempat berbual dengan Raja Salman, Hussain berkata, beliau hanya sempat memperkenalkan dirinya secara ringkas.

"Saya tidak pasti sama ada selepas itu baginda akan mengingati saya, baginda sudah tentu telah bertemu dengan begitu ramai orang," katanya sambil ketawa.

Hussain, adalah pengasas dan presiden Al-Khaadem, sebuah organisasi khusus untuk dakwah dan kerja sosial.

Beliau dilahirkan di Kedah dan memeluk agama Islam di Pulau Pinang ketika berusia 18 tahun. Beliau pernah belajar di Madinah selama enam tahun.

Pendakwah yang berusia lingkungan 60-an itu berkata Raja Salman sangat menyokong dan menggalakkan kerja dakwah yang dilakukan beliau dan aktivis lain.

"Ia seperti rangsangan moral untuk kami terus bergerak ke hadapan. Raja Salman sentiasa mahu umat Islam menggalakkan keamanan," katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]